Senatul a adoptat proiectele de lege privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor

Senatul a adoptat, luni, proiectele de lege privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor.

1843 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat proiectele de lege privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor

Senatul a adoptat proiectele de lege privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege iniţiat de Guvern care prevede amnistierea fiscală a mamelor care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit şi a votat un amendament prin care Guvernul va da înapoi banii deja restituiţi de părinţi, în 5 ani, începând cu 1 ianuarie.

Proiectul de lege pentru modificarea OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlul de indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost adoptat  în plenului Senatului  cu 123 de voturi "pentru" şi 2 abţineri.

Potrivit proiectului, doar mamele care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit vor fi amnistiate, nu şi cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realităţii.

În urma unei decizii a Curţii de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, s-a stabilit că 12.460 de mame, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014, au încasat venituri suplimentare, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit că mamele respective trebuie să returneze indemnizaţiile încasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit.

Senatul adoptă legea privind amnistierea fiscală a pensionarilor cu venituri calculate greşit

Senatorii au decis, luni, prin vot, ca peste 21.000 de pensionari care care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor şi figurează cu debite să fie scutiţi de plata acestora, parlamentarii adoptând în acest sens proiectul de lege iniţiat de Guvern.

Proiect de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii a fost adoptat de Guvern în data de 19 august şi a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, întrunind 111 voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” şi două abţineri.

Potrivit unui amendament formulat în plen de preşedintele Comisiei pentru muncă, Liviu Marian Pop (PSD), sumele dobândite din debitele recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a acestei legi se vor restitui eşalonat pe o perioadă de cinci ani, începând de la 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.

Restituirea acestor sume se va face pe baza cererilor făcute de pensionari la casele judeţene de pensii.

Proiectul de act normativ prevede că pensionarii aflaţi în evidenţa sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiţi de la plata debitelor constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina acestora, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a unor interpretări neunitare ale prevederilor legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale şi pensiilor.

Documentul mai stabileşte că debitele ce au drept cauză culpa debitorului materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realităţii care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei sau nerespectarea condiţiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului, nu vor face obiectul scutirii la plată.

Ministrul Muncii şi Protecţiei sociale, Rovana Plumb, a spus, în timpul dezbaterilor, că pensionarii reprezintă o altă categorie socială căreia trebuie să i se facă dreptate.

Ea le-a cerut senatorilor să susţină propunerea Guvernului Ponta de a scuti de la plată pe toţi pensionarii cărora li s-au constituit debite ”nu din vina lor”.

”Pensionarii nu trebuie să plătească greşelile pe care nu le-au făcut ei. (…)  Şi aici Guvernul a luat în calcul restituirea debitelor deja plătite de la 1 ianuarie 2011”, a spus aceasta.

Proiectul de lege urmează să fie transmis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, forul legislativ decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici