SIIJ ar putea fi desfiinţată până la vară, în sesiune parlamentară extraordinară

  • Preşedinta Comisiei Juridice a Senatului, Iuliana Scântei, spune că Parlamentul poate lucra în sesiune extraordinară, la vară.
  • Scopul ar fi strict desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
288 afișări
Imaginea articolului SIIJ ar putea fi desfiinţată până la vară, în sesiune parlamentară extraordinară

Sursă FOTO: Hepta

„Până la sfârşitul acestei sesiuni, dacă şi Comisia de la Veneţia ne va putea transmite până la sfârşitul lunii iunie un aviz preliminar la solicitarea transmisă de ministrul Justiţiei. Imediat ce vom primi această opinie a Comisiei de la Veneţia, care este programată de drept în sesiunea din prima parte a lunii iulie. Parlamentul poate lucra într-o sesiune extraordinară, strict pentru adoptarea acestei legi, nu există nici un impediment”, declară la RFI Iuliana Scântei, întrebată când estimează că va fi desfiinţată Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Ea afirmă că Senatul şi-a asumat prin Comisia Juridică, prin parlamentarii coaliţiei, să remedieze forma adoptată de Camera Deputaţilor, pentru a o aduce la forma înaintată de Guvern.

Scântei apreciază că raportul MCV, publicat de Comisia Europeană, „este un raport, fără să fim exagerat de optimişti, este un raport al progreselor realizate în aceste prime şase luni de guvernare şi de prezenţă a coaliţiei parlamentare în noul Parlament, după alegerile din decembrie”.

„Comisia a punctat toate proiectele care s-au finalizat şi nu au fost criticate şi nu au generat alte recomandări, aşa cum s-a întâmplat în legislatura anterioară. (...) Procesul de modificare, de distrugere, practic, a normelor care ofereau o funcţionare a unui stat de drept consolidat în România, pe durata guvernărilor PSD a fost şi acela unul de durată. PSD deţinea toată puterea şi a reuşit într-un an de zile, practic, să aducă în vigoare toate modificările toxice (...). Ceea ce a punctat CE de data aceasta a fost faptul că durata este legată de dialog. Noi nu mai facem acum nişte modificări de corectare legislativă doar în mod unilateral şi doar din perspectiva exclusiv a politicienilor. Atât ministrul justiţiei, cât şi în Parlament, au iniţiat consultări ample cu societatea civilă, dar mai ales cu reprezentanţii sistemului judiciar (...), lucru care nu s-a întâmplat în guvernările PSD. Vă amintesc cum s-a purtat acest dialog trunchiat în cadrul comisiei Iordache. Ne dorim să corectăm, acest lucru necesită timp, dar necesită şi dialog (...). Sper ca până la sfârşitul anului, aşa cum coaliţia şi-a asumat de altfel prin programul de guvernare, să le finalizăm şi acest pachet pe legile justiţiei să treacă de votul final al Parlamentului”, conchide Scântei.

Magistraţii Curţii Constituţionale a României au stabilit, marţi, că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie este constituţională.

CITEŞTE AICI: Decizia CCR: Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este constituţională

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici