Solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova a ajuns la Senat. Gorghiu: PNL va vota pentru ridicarea imunităţii, PSD ar face un "gest civilizat" cerându-i demisia

Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova a ajuns vineri la Senat, acesta fiind acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

1757 afișări
Imaginea articolului Solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova a ajuns la Senat. Gorghiu: PNL va vota pentru ridicarea imunităţii,  PSD ar face un "gest civilizat" cerându-i demisia

Solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova a ajuns la Senat (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Cererea pentru reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova, care a ajuns vineri la cabinetul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va fi trimisă Biroului Permanent al Senatului. În şedinţa BP de luni se va decide trimiterea cererii către Comisia juridică a Senatului, care va întocmi un raport, în urma audierii lui Dan Şova, a precizat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, Andrei Alexandru.

Procurorii DNA au sesizat Parchetul instanţei supreme pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Mihai Bălan a fost deja reţinut de procurorii DNA şi va fi prezentat, vineri, Înaltei Curţi cu propunere de arestare preventivă.

Alina Gorghiu: PNL va vota pentru ridicarea imunităţii senatorului Dan Şova

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, vineri, că liberalii vor încuviinţa cererea Justiţiei privind reţinerea şi arestarea lui Dan Şova, cercetat într-un nou dosar de corupţie, afirmând că PSD ar face un "gest civilizat" dacă i-ar cere senatorului să demisioneze din Senat.

"Poziţia PNL este neschimbată. (...) Poziţia PNL este asumată printr-o decizie politică a Biroului Politic Naţional de multă vreme (referitoare la încuviinţarea cererilor Justiţiei-n.r). Senatorii vor respecta această decizie pe care şi-au asumat-o", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Ea a afirmat că PSD ar face un gest civilizat dacă i-ar cere senatorului Dan Şova să demisioneze din Senat. "Mult mai civilizat, în acest context, un semn că ar înţelege, în sfârşit, după atâţia ani de sabotaj la adresa Justiţiei, ar fi dacă PSD i-ar cere domnului Şova să facă un pas în afara Senatului", a declarat Gorghiu.

Liderul PNL a mai spus că în contextul încercărilor de recredibilizare a clasei politice şi a instituţiilor democratice, PSD ar trebui să înţeleagă că nu trebuie să mai existe nicio diferenţă între discursul public şi ce se întâmplă la vot.

Potrivit Alinei Gorghiu, prezumpţia de nevinovăţie există, în condiţiile în care odată ridicată imunitatea parlamentară, judecătorul este cel care aprobă solicitarea de reţinere şi arestare preventivă formulată de procurorii DNA.

Alina Gorghiu a mai afirmat că dacă cererea Justiţiei în cazul Şova va ajunge în plenul Senatului abia la începutul lunii decembrie , aşa cum voci din rândul social-democraţilor au susţinut, atunci, în mod cert, aceasta este o strategie de tergiversare a PSD.

"În mod cert este o strategie de tergiversare. Un mesaj fals dat celor care ne ascultă este acela că Parlamentul decide asupra arestării sau ne arestării unei persoane. Nu Parlamentul decide acest lucru, (...)
Parlamentul, nu face decât să lase un complet de judecată să se pronunţe pe o solicitare venită din partea DNA", a susţinut Gorghiu.

Copreşedintele PNL a explicat că cerea Justiţiei ar trebui să fie discutată, luni, în Biroul Permanet al Senatului, care va redirecţiona dosarul către Comisia juridică.

Gorgiu a mai precizat că, procedural, persoana vizată are tot dreptul să meargă să îşi susţină cauza în faţa Comisiei juridice, care va întocmi un raportul supus votului în plenul Senatului.

Liderul PNL a mai apreciat că o eventuală decizie a PSD de a nu da curs cererii Justiţie în cazul Şova se va răsfrânge în mod negativ asupra întregii clase politice.

"Apelul meu este cât se poate de onest la PSD să înţeleagă că nu mai merg aşa. Ne pun pe toţi într-o situaţie ingrată dacă votul PSD va fi altul decât cel în direcţia în care un complet are permisiunea să se pronunţe pe o solicitare sau alta", a conchis Gorghiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici