Sorin Grindeanu: Promisiunea mea este că România va fi mereu în prima linie a combaterii antisemitismului

"Promisiunea mea este că România va fi întotdeauna în prima linie a combaterii antisemitismului, xenofobiei, intoleranţei şi discriminării", a declarat joi, premierul Sorin Grindeanu, într-o alocuţiune susţinută la Memorialul Victimelor Holocaustului "Yad Vashem", de la Ierusalim.

201 afișări
Imaginea articolului Sorin Grindeanu: Promisiunea mea este că România va fi mereu în prima linie a combaterii antisemitismului

Sorin Grindeanu: Promisiunea mea este că România va fi mereu în prima linie a combaterii antisemitismului (Imagine: Marian Ilie/ Mediafax Foto)

"În România comunistă, era imposibil să vorbeşti despre Holocaust. Generaţia mea a avut şansa de-a contribui la decizia politică de a aduce aceste pagini de istorie din nou în faţa publicului, recunoscând greşelile şi tragediile din trecut şi îmbunătăţind educaţia. Promisiunea mea este că România va fi întotdeauna în prima linie a combaterii antisemitismului, xenofobiei, intoleranţei şi discriminării", a spus premierul Grindeanu.

Yad Vashem este "un depozitar al memoriei colective, adunând în interiorul său atât de multă durere şi disperare" şi o vizită aici "este o experienţă dificilă dar necesară deoarece comemorarea însăşi este o provocare pentru spirit, ne ajută să înţelegem trecutul pentru a educa tinerele generaţii astfel încât aceste orori să nu se mai întâmple vreodată", a remarcat premierul.

Grindeanu a amintit că Timişoara, oraşul în care a trait "cea mai mare parte a vieţii" este locul în care a învăţat "prima oară despre toleranţă şi solidaritate şi dialog între culturi" şi unde există "o solidă comunitate evreiască cu multe personalităţi remarcabile care şi-au lăsat amprenta asupra culturii europene".

"Şi pentru că ne amintim trecutul, suntem în zilele noastre perfect conştienţi de vremurile tulburi pe care le trăim, unde antisemitismul, intoleranţa şi discursul instigator la ură dăinuie. Este esenţial să spunem tineretului secolului XXI adevărul despre această perioadă neagră din istoria omenirii, despre rădăcinile urii, discriminării şi intoleranţei care au dus la tragedia Holocaustului, astfel încât tinerii să nu-şi piardă curajul de a preveni şi de a combate astfel de acte în viitor. Actele de curaj şi responsabilitate pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Angajamentul nostru, al naţiunilor lumii, trebuie să fie acela de a ne aminti de victimele care au pierit, de a respecta supravieţuitorii şi de a educa noile generaţii în spiritul respectului pentru valorile umane, respectului pentru diversitate şi incluziune", a mai spus premierul Sorin Grindeanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici