Şova, la IPJ Ilfov: Nu mă încurcă faptul că trebuie să vin la Poliţie de două ori pe săptămână

Dan Şova a venit luni la sediul IPJ Ilfov pentru a stabili cu oamenii legii programul pe care trebuie să-l respecte în cadrul măsurii de control judiciar, senatorul afirmând că nu în încurcă faptul că trebuie să vină la poliţie de două ori pe săptămână.

324 afișări
Imaginea articolului Şova, la IPJ Ilfov: Nu mă încurcă faptul că trebuie să vin la Poliţie de două ori pe săptămână

Dan Sova (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Dan Şova a spus, la ieşirea din sediul Inspectoratului Judeaţean de Poliţie (IPJ) Ilfov, că va trebui să se prezinte în fiecare zi de luni, între orele 15.30 şi 16.00, şi de vineri, între 9.30 şi 10.00, în faţa organelor de lege.

"Nu mă încurcă cu nimic (faptul că trebuie să vin de două ori pe săptămână la poliţie - n.red.). Este decizia procurorului. (...) Este procedura penală şi o respectăm", a spus Şova.

Senatorul a adăugat că în urmă cu aproximativ trei luni şi-a schimbat domiciliul în judeţul Ilfov, el figurând până la acel moment în judeţul Olt.

"Aştept în continuare ca procurorul să trimită dosarul în instanţă. În instanţă formulăm şi apărări. Deocamdată, procurorul formulează acuzaţii. (...)Nu am voie să iau legătura cu domnul Ponta. Este o interdicţie impusă de domnul procuror", a mai spus Dan Şova, referitor la ancheta procurorilor anticorupţie.

Senatorul Dan Şova a fost pus sub control judiciar, pentru 17 fapte de fals în înscrisuri, evaziune şi spălare de bani, acesta având interdicţie să părăsească ţara şi să comunice cu mai multe persoane vizate în aceeaşi anchetă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile, începând din 5 iunie, faţă de Dan-Coman Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", în prezent senator, în dosarul privind acte asimilate corupţiei săvârşite la companiile energetice Turceni şi Rovinari, în legătură cu încheierea unor contracte de asistenţă juridică.

Faptele pentru care Dan Şova a fost pus sub control judiciar sunt fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În perioada în care se află sub control judiciar, Dan Şova are interdicţie să părăsească ţara fără încuviinţarea procurorilor şi să se apropie sau că comunice, direct sau indirect, cu mai multe persoane menţionate de anchetatori în ordonanţa de dispunere a măsurii preventive.

De asemenea, Dan Şova este obligat să se prezinte la poliţie în zilele care vor fi stabilite prin programul de supraveghere, dar şi la procurori şi în faţa instanţei, ori de câte ori este chemat, precum şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa.

Dan Şova, autosuspendat din PSD din cauza verificărilor procurorilor anticorupţie, a fost vineri la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă calităţile procesuale şi acuzaţiile.

În aceeaşi cauză, Dan Şova este urmărit penal şi pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, fapte care i-au fost aduse la cunoştinţă în martie. În cazul acestor fapte, procurorii anticorupţie au solicitat Senatului încuviinţarea reţinererii şi arestării preventive a lui Dan Şova, însă cererea a fost respinsă de plenul Senatului, comunicarea oficială fiind primită de DNA în 4 iunie.

În acelaşi dosar, premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care a fost avocat.

De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Potrivit DNA, în calitate de prim-ministru, Ponta l-a desemnat pe Dan Şova, în august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor. Victor Ponta ar fi făcut aceste numiri în condiţiile în care premierul ar fi beneficiat în trecut de foloase din partea senatorului Dan Şova, constând în sume de bani (în total aproximativ 250.000 lei) şi dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism.

Procurorii arată, în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar în cazul lui Şova, că în 30 august 2007, între SCA "Şova şi Asociaţii", reprezentată de Dan Şova şi Cabinetul Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o convenţie având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Dan Şova a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi.

"În perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Ponta Victor-Viorel a falsificat 17 facturi fiscale menţionând în cuprinsul lor împrejurări necorespunzătoare adevărului în sensul că a prestat activităţi juridice în temeiul convenţiei de conlucrare încheiată cu SCA «Şova şi Asociaţii». Fiecare factură fiscală a fost folosită, după întocmire, prin înregistrarea atât în contabilitatea cabinetului de avocat cât şi în contabilitatea societăţi de avocatură. Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, societatea de avocaţi SCA «Şova şi Asociaţii» a efectuat plata contravalorii celor 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, emise de Ponta Victor-Viorel", au scris procurorii în documentul citat.

Ulterior, susţin anchetatorii, pe fondul unor controale fiscale care au avut loc în perioada mai-octombrie 2011, Victor Ponta s-ar fi înţeles cu Dan Şova să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia.

"Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte", au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii mai arată că, în perioada 11 noiembrie 2008 - iunie 2009, societatea de avocaţi i-a transmis lui Victor Ponta dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul, de 37.027,41 de lei, ratele de leasing, de aproximativ 6.000 de lei pe lună şi alte obligaţii către firma de leasing, suma totală fiind de 79.641,11 lei. Ulterior, în luna iunie 2009, Victor Ponta a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi.

"Autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA «Şova şi Asociaţii», la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel. În tot acest timp, societatea de avocaţi a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit şi de alte deduceri", au precizat procurorii.

În perioada octombrie 2007 - iunie 2009, societatea de avocaţi ar fi transmis unei persoane, afin de gradul II cu Victor Ponta, dreptul de utilizare cu titlu gratuit, exclusiv în scop personal, "fără vreo legătură cu activitatea societăţii de avocaţi", a autoturismului marca Audi Allroad.

"Bunul fusese achiziţionat în vederea desfăşurării activităţii societăţii de avocaţi. Societatea de avocaţi a plătit avansul, ratele de leasing şi toate cheltuielile aferente contractului până la sfârşitul anului 2009. În tot acest timp, societatea de avocaţi a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit şi de alte deduceri. În luna iunie 2009 autoturismul a fost declarat furat", au mai scris procurorii în documentul citat.

De asemenea, potrivit anchetatorilor, la data de 1 ianuarie 2010, societatea de avocaţi continuatoare a SCA "Şova şi Asociaţii" a semnat un contract denumit "cooperation agreement", cu valabilitate de patru ani, având ca obiect consultanţă juridică în materia dreptului european şi finanţării de fonduri comunitare, cu o persoană apropiată lui Dan Şova.

"În temeiul pretinsei cooperări, respectiva persoană a primit lunar suma de 3.000 euro. În realitate, între cele două părţi nu a existat niciun fel de cooperare, contractul fiind încheiat pentru a procura un folos necuvenit persoanei respective, precum şi pentru diminuarea obligaţiile fiscale ale societăţii de avocaţi. Astfel, prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 147.724,22 lei", susţin procurorii.

În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se mai arată că sumele de bani provenite din faptele menţionate au fost dobândite de Dan Şova în perioada aprilie 2007 - decembrie 2008 şi au fost la dispoziţia acestuia în conturile deschise de societatea de avocaţi, iar o parte din aceste sume a fost folosită în acelaşi interval de timp, în interes personal.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o "situaţie imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici