Spania s-a mutat în stradă: peste 100.000 de oameni au protestat faţă de amnistia pentru separatiştii catalani

  • Peste 100.000 de oameni au manifestat astăzi în Spania împotriva amnistiei planificate pentru separatiştii catalani.
  • Amnistia a fost promisă de prim-ministrul interimar Pedro Sánchez celor două partide separatiste catalane, pentru a-şi asigura sprijinul pentru încă un mandat de patru ani.
  • Participanţii la cea mai mare demonstraţie din Madrid au afişat pancarte cu „Nu amnistiei, da Constituţiei” şi „Sánchez trădător”.
673 afișări
Imaginea articolului Spania s-a mutat în stradă: peste 100.000 de oameni au protestat faţă de amnistia pentru separatiştii catalani

Spania s-a mutat în stradă: peste 100.000 de oameni au protestat faţă de amnistia pentru separatiştii catalani

Reprezentanţii celui mai mare partid de opoziţie, Partidul Popular conservator (PP), susţin că democraţia în Spania este în pericol. Pentru liderul PP, Alberto Núñez Feijóo, protestele vor continua până când vor fi convocate noi alegeri.

Organizatorii estimează numărul participanţilor la demonstraţiile doar de la Madrid la 500.000, în timp ce guvernul a vorbit despre 80.000. Proteste au loc în întreaga ţară.

Spania a mers la vot în iulie anul trecut. Presiunea este în creştere asupra lui Sánchez, Partidul Socialist (PSOE), care trebuie să formeze un nou guvern până pe 27 noiembrie: dacă nu reuşeşte să facă acest lucru, ar trebui să aibă loc alegeri anticipate pe 14 ianuarie.

Conservatorii din Spania sunt sceptici în privinţa concesiilor făcute separatiştilor, în timp ce partidul populist de dreapta Vox vrea să interzică complet aceste partide. Unii alegători PSOE sunt iritaţi, şi pentru că în campania electorală Sánchez a exclus nu doar un referendum privind secesiunea Cataloniei de Spania, ca în 2017, ci şi o amnistie pentru separatişti.

Dar când, după alegerile din 23 iulie, a devenit clar că nu poate guverna decât cu ajutorul partidelor separatiste, a deschis uşa unei amnistii. Sánchez spune că scopul său este dezamorsarea conflictului din Catalonia prin dialog şi compromis. Partidul Popular convocase manifestaţii pentru duminică în capitalele tuturor provinciilor ţării. S-au alăturat şi Vox şi micul partid centrist, de înclinaţie liberală Ciudadanos (Cetăţeni).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici