Ştefan Popescu, doctor în istoria relaţiilor internaţionale contemporane şi analist de politică externă, la ”InSecuritate”: ,,România rămâne totuşi a doua, cea mai săracă ţară, a UE. 40% din familiile din România se încălzesc cu lemne, încă”

  • Ştefan Popescu: ,,Adevărata provocare a PNRR este punerea în aplicare, accesarea acestor fonduri.”
  • Ştefan Popescu: ,,Marea provocare pentru acest PNRR este să nu-l transformăm într-un instrument de mărire a importurilor.”
  • Ştefan Popescu: ,,Cred că România, din păcate, a pierdut bătălia cu sectoarele de vârf.”
1524 afișări
Imaginea articolului Ştefan Popescu, doctor în istoria relaţiilor internaţionale contemporane şi analist de politică externă, la ”InSecuritate”: ,,România rămâne totuşi a doua, cea mai săracă ţară, a UE. 40% din familiile din România se încălzesc cu lemne, încă”

Ştefan Popescu, doctor în istoria relaţiilor internaţionale contemporane şi analist de politică externă, la ”InSecuritate”: ,,România rămâne totuşi a doua, cea mai săracă ţară, a UE. 40% din familiile din România se încălzesc cu lemne, încă”

Invitat în emisiunea InSecuritate, dr. Ştefan Popescu, doctor în istoria relaţiilor internaţionale contemporane şi analist de politică externă, susţine că marele test al PNRR-ului românesc – care a primit undă verde de la Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene – îl reprezintă accesarea şi folosirea reală a fondurilor.

Invitatul lui Bogdan Nicolae a precizat că, în timp ce mediul competitiv este din ce în ce mai mare, România a pierdut multe trenuri în materie de alianţe.

Care mai sunt şansele unei transformări reale şi de conectare a ţării noastre cu restul Europei? Ce ar trebui schimbat şi îmbunătăţit pentru a reindustrializa România şi pentru a o face parte din diverse proiecte cu valenţe strategice?

Ştefan Popescu: ,,Mediul competitiv este foarte mare şi pentru asta ţările au început să caute sinergii, să creeze parteneriate.”

,,Resursele sunt insuficiente. Să fim sinceri, chiar dacă vedem sute de miliarde de fonduri europene, împreună cu diverse mecanisme adiţionale, cum este PNRR, este o sumă insuficientă pentru nevoile UE, pentru a reuşi transformarea şi pentru a rămâne în competiţia globală, alături de marii jucători, China şi SUA. Deci, mediul competitiv este foarte mare şi pentru asta ţările au început să caute sinergii, să creeze parteneriate industriale care vor necesita o guvernanţă politică. Deja termenii sunt foarte politici: alianţa bateriilor, alianţa hidrogenului. Termenul de alianţă este foarte politic. Diverse proiecte cu valenţe strategice.”

Ştefan Popescu: ,,Adevărata provocare a PNRR este punerea în aplicare, accesarea acestor fonduri.”

,,Aş spune că aprobarea şi redactarea PNRR (...) a fost partea cea mai uşoară, pentru că partea cea mai importantă, adevărata provocare este punerea în aplicare, accesarea acestor fonduri pentru a determina într-adevăr o transformare reală şi o conectare a României cu restul Europei.”

Ştefan Popescu: ,,După 30 de ani de dezamăgiri, permiteţi-mi să fiu puţin sceptic.

,,Chiar dacă România a înregistrat progrese notabile, rămâne totuşi a doua, cea mai săracă ţară, a UE. Avem întârzieri foarte mari întârzieri legate de infrastructură, elemente de modernitate ale sec. XX-lea care la noi rămân nerezolvate. Infrastructura rutieră  feroviară care s-a degradat foarte mult, inclusiv pe partea de energie. (...) Avem cea mai mare populaţie rurală a Europei. Sigur că acest lucru poate deveni un adevărat atu al României, dar 40% din căminele din România, din familiile din România se încălzesc cu lemne, încă. Avem o anumită întârziere (...). Sigur că acest plan, dacă este pus în aplicare (...), dar, îmi pare foarte rău, după 30 de ani de dezamăgiri, permiteţi-mi să fiu puţin sceptic. De 30 de ani, România, din păcate, chiar din 2007, chiar dacă a înregistrat progrese notabile, rămâne totuşi a doua, cea mai săracă ţară, a UE.”

Ştefan Popescu: ,,Nu ajunge să ai proiecte pe hidrogen, contează dacă folosim acest instrument pentru a reindustrializa România.”

,,Cred că trebuie să ne uităm pe sectorul IT, dar şi agricultura. Trebuie să investim în capacităţi de procesare, este inadmisibil să exportăm, să fim pe primul loc în Europa la floarea-soarelui şi pe urmă să aducem ulei din ţările vecine.

Marea provocare pentru acest PNRR este să nu-l transformăm într-un instrument de mărire a importurilor. Pentru că nu ajunge să ai proiecte pe hidrogen, contează şi echipamentele, dacă producem şi echipamente, dacă folosim acest instrument pentru a reindustrializa România”, conchide Ştefan Popescu, analist de politică externă, invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici