Stoica scrie liberalilor: Votul vostru de duminică nu ar trebui să potenţeze forţa malefică a PSD

Valeriu Stoica adresează o scrisoare liberalilor, în care precizează că votul de duminică reprezintă o chestiune de conştiinţă, dar atrage atenţia că de rezultatul acestuia va fi responsabil electoratul liberal şi că în mod normal acesta nu ar trebui să potenţeze "forţa malefică" a PSD.

9 afișări
Imaginea articolului Stoica scrie liberalilor: Votul vostru de duminică nu ar trebui să potenţeze forţa malefică a PSD

Stoica scrie liberalilor: Votul vostru de duminică nu ar trebui să potenţeze forţa malefică a PSD (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

În scrisoarea deschisă remisă, joi, agenţiei MEDIAFAX, Valeriu Stoica afirmă: "Dragi liberali, nu vă scriu în calitate de fost preşedinte al PNL, nici în cea de vicepreşedinte al PDL şi, cu atât mai puţin, în cea de susţinător al lui Traian Băsescu.Vă scriu în calitatea unuia care, în ultimii 20 de ani, a încercat după puterile sale să susţină în scris, la catedră, în politică şi în dezbaterea publică din România valorile şi proiectele dreptei, în general, şi ale liberalismului de dreapta, în special. Vă scriu ca unul care a fost onorat să fie considerat o voce a liberalismului românesc chiar şi atunci când a fost contestat sau chiar exclus în repetate rânduri din cercurile de la vârful PNL. Vă scriu ca unul care îşi asumă eşecurile şi greşelile făcute, dar ale cărui bune intenţii şi devotament pentru cauza dreptei îi sunt recunoscute chiar şi de către adversari".

El menţionează că adresează această scrisoare într-un moment "de cumpănă", în care votul de duminică este "unul istoric".

"Nu este un secret pentru nimeni că votul de duminică va decide cum va arăta România nu doar pentru câţiva ani, ci pentru o generaţie sau chiar mai multe. Departe de mine gândul de a vă spune cum să votaţi. Opţiunea mea o cunoaşteţi - nu este un secret. Cât timp dreapta are în cursa prezidenţială propriul candidat, în persoana lui Traian Băsescu, nu pot vota decât pentru acest candidat! Opţiunea dumneavoastră este o chestiune de conştiinţă. Iar eu, ca liberal, nu pot decât să mă înclin în faţa libertăţii de conştiinţă şi a libertăţii de opţiune", adaugă Valeriu Stoica.

El precizează că le scrie liberalilor pentru a le reaminti două repere la care conştiinţa noastră "se va raporta, vrând-nevrând, duminică".

În opinia sa, primul reper este o realitate istorică privind mişcarea de dreapta din România în ultimii 20 de ani. El menţionează că, în aceste două decenii, unicul mare adversar al liberalismului şi al dreptei româneşti a fost PSD.

"Indiferent sub ce formă politică s-au manifestat valorile dreptei şi ale liberalismului, PSD a încercat prin manipulare, negociere, subminare, şantaj, mită sau pură şi simplă agresiune să submineze forţele de dreapta, să le ţină divizate şi să le joace unele împotriva altora în folosul stângii", consideră Stoica.

Valeriu Stoica adaugă: "Duminică, la vot, n-ar trebui să uităm asta. În mod normal nu ar trebui să alimentăm şi să potenţăm cu votul nostru această malefică forţă care a blocat şi a parazitat 20 de ani din dezvoltarea României contemporane. Este o decizie pe care o vom lua singuri, în oglinda conştiinţei noastre şi cu ochii spre viitor".

În opinia sa, celălalt reper este o realitate atât doctrinară, cât şi practică ce stă la baza întregii gândiri şi acţiuni politice liberale: separaţia şi contrabalansarea puterilor în stat, societate, economie, mass-media şi, evident, în ordinea constituţională.

El menţionează că actuala situaţie a sistemului politic românesc este imperfectă, dar tensiunile dintre Parlament şi Guvern, dintre partide, dintre Preşedinţie şi Parlament, dintre economie şi stat, dintre societatea civilă şi mass-media sunt totuşi semnul unui corp social viu în care diferite forţe se contrapun în căutarea unui echilibru. În opinia sa, este loc de mai bine, mult loc - dar faptul că nu există o concentrare de putere în câteva centre sau în câteva mâini este premisa ce dă speranţa că se poate progresa.

Stoica apreciază că, în faţa alegerilor de duminică, există însă pericolul ca tot acest sistem şi toate aceste elemente să se concentreze în mâinile unui grup foarte restrâns, mult mai restrâns decât ne putem închipui.

"Sunt mulţi care doresc şi aplaudă această mişcare. Ca liberal nu pot decât să deplâng şi să privesc cu îngrijorare cum principiul fundamental al ordinii sociale liberale este pe cale să fie înlocuit cu un oligopol al puterii. Să fim conştienţi că dacă vom ajunge acolo, această situaţie va fi rezultatul deciziei noastre. Nu vom mai putea da vina pe tancurile altora sau pe comploturi subterane", adaugă Stoica.

El precizează că întâmplarea face ca tocmai liberalii să fie cei care vor înclina balanţa duminică. El consideră că, în contextul creat de succesiunea evenimentelor politice din ultimul timp, electoratul liberal are în mână viitorul României.

"Este o responsabilitate istorică imensă. Căci indiferent de rezultat, acest electorat liberal este cel care va răspunde în faţa istoriei pentru rezultatul de duminică. Vom oferi economia, politica, societatea, mass-media din România unui cartel al potentaţilor? Vom oferi acestora controlul absolut asupra ţării, asupra resurselor şi populaţiei ei? Vom da putere absolută unui grup de oameni mai restrâns chiar decât CC al PCR? Care dintre cei doi candidaţi la funcţia supremă în stat s-a opus şi se poate opune cu adevărat acestor potentaţi?", se mai arată în scrisoare.

Valeriu Stoica subliniază că "de liberali depinde rezultatul final".

"Rugămintea mea este ca fiecare dintre noi să ia decizia cu conştiinţa consecinţelor ce decurg din acest vot, lăsând la o parte resentimentele şi ura care sunt induse de un sistem de manipulare a opiniei publice în care s-au investit resurse financiare şi mediatice fără precedent. Speranţa mea este că, duminică în cabina de vot, Dumnezeu ne va lumina pe fiecare să luăm o decizie bună pentru România, pentru viitorul copiilor noştri şi pentru viitorul liberalismului astfel încât peste ani să nu ne fie ruşine de noi înşine", mai scrie Stoica.

În încheiere, el precizează că, în ceea ce îl priveşte, nu vrea să lase nicio urma de ambiguitate. "Ca liberal care a fost martor de primă linie la tot ce a făcut stânga în România în ultimii 20 de ani, conştiinţa nu mă lasă să votez cu candidatul stângii, cât timp dreapta are propriul candidat", declară Valeriu Stoica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici