Summitul de la Sibiu | Dialog Iohannis - Juncker. Nu sunt mulţumit de ce se întâmplă în România. Iohannis: Suntem doi

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu tineri europeni, că nu e mulţumit de anumite lucruri din UE. În replică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că nici el nu e mulţumit de ce se întâmplă în România.

2795 afișări
Imaginea articolului Summitul de la Sibiu | Dialog Iohannis - Juncker. Nu sunt mulţumit de ce se întâmplă în România. Iohannis: Suntem doi

Summitul de la Sibiu | Dialog Iohannis - Juncker. Nu sunt mulţumit de ce se întâmplă în România. Iohannis: Suntem doi

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, la o întâlnire cu tinerii, că deja trăim în „lumea digitală şi nu suntem pregătiţi”.

„Asta e ceva pe care ar trebui să o luăm ca o pe provocare imensă. Deja locuim în lumea digitală şi nu suntem pregătiţi. Vorbiţi despre ceva ce va veni, 5G, următoarea generaţie de comunicaţii. Telefonul tău va comunica cu maşina ta, cu maşina de spălat... Faceţi ceva să înţelegeţi asta pentru că asta se întâmplă. Vorbeam de smartphone-uri că în trecut nu ne imaginam că se poate. Avem informaţii care acum 10 ani erau greu de descifrat şi de specialişti. Nu sunt satisfăcut de ce se întâmplă în UE”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

În replică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a spus că nici el nu e mulţumit de anumite lucruri care se întâmplă în România.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a răspuns, râzând: „Înseamnă că suntem doi”.

Juncker: Dacă îmi aduc bine aminte, lumea a devenit un loc mai bun în care trăim

 

Preşedintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, miercuri, în cadrul uneri dezbateri organizate la Sibiu, că lumea a devenit "un loc mai bun în care trăim", faţă de perioada când acesta era tânăr.Însă, el a spus că există două probleme majore:schimbarea climatică şi relaţia UE-Africa.

"Am fost numit ministru la vârsta de 27 de ani şi mi-am servit ţara până la 59 de ani, când am fost ales preşedinte al Comisiei. Dacă îmi aduc aminte corect situaţia în care am crescut, trebuie să spun că lumea a devenit un loc mai bun în care trăim, mai ales partea europeană a lumii. Suntem cel mai mic continent, deşi credem că suntem stăpânii lumii, ceea ce nu are sens. Oamenii sunt mai bogaţi acum decât în '54, când m-am născut. Lucrurile s-au îmbunătăţit. Tatăl meu a fost inginer metalurg şi înainte a fost soldat, un luxemburghez încorporat în armata germană, împreună cu trei dintre fraţii săi. A fost viaţa a fost mai bună decât a lui? Da, a fost! Pentru că UE are un obiectiv major, ca să nu mai fie războaie în Europa. Am avut destule războaie. Lucrurile s-au îmbunătăţit", a spus Jean Claude Juncker în cadrul unei dezbateri organizate de Comisia Europeană la Sibiu, cu mai mulţi tineri din statele membre ale Uniunii.

Însă, Juncker a mai precizat că a apărut o nouă problemă, care este una dintre provocările majore ale Uniunii Europene şi a lumii în prezent: schimbarea climatică.

"Ceea ce este nou este problema mediului. Mediul a fost într-o situaţie mai bună mai bine în anii '50, '60, '70. Trebuie să ne concentrăm pe schimbarea climatică rezolvăm. La Comisie am făcut asta. Comisia şi Uniunea Europeană au fost motoarele când a trebuit să ne decidem privind schimbarea climatică în Paris, dar trebuie să ne îmbunătăţim eforturile. Schimbarea climatică este principala problemă a viitorului. Avem două probleme majore: clima şi relaţilor noastre cu Africa. Sunt într-o anumită măsură conectate, dar nu întototdeauna. Europa trebuie să fie locul unde problema schimbării climatice trebuie abordată în cel mai bun mod posibil", a afirmat preşedintele Executivului European.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele României, Klaus Iohannis, au participat, la Sibiu, la dezbaterea „Dialogul cetăţenesc”, eveniment organizat de către Comisia Europeană, în contextul Summit-ului informal al Consiliului European, care va avea loc, joi, la Sibiu.

Juncker: Voi lupta pentru o Uniune care deschide graniţele pentru cei care au nevoie

 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, miercuri, la Sibiu, că în mandatul său a făcut ceea ce a promis şi că în mandatul viitor va lupta pentru o Uniune Europeană care să deschidă graniţele pentru cei care au nevoie.

„Am făcut ce am promis, dar ideea e că nu puteam lăsa singure Italia şi Grecia şi le-am sprijinit şi financiar. Am rezolvat problema? Nu! Pentru că asta va fi o problemă care va continua. Noi ca europeni nu avem dreptul de interzice pe cei care vin de departe, pentru că sunt persecutaţi. Mereu voi lupta pentru o UE care deschide graniţele, nu pentru toată lumea, ci pentru cei mulţi care au nevoie”, a spus Jean-Claude Juncker, la Sibiu, întrebat dacă e mulţumit de mandatul care se încheie la Comisia Europeană şi despre modul cum UE a rezolvat problema migraţiei.

Potrivit acestuia, când a preluat funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, una dintre priorităţile sale a fost migraţia.

„Când am preluat funcţia ca preşedinte al Comisiei şi m-am prezentat Parlamentului European, una dintre priorităţile pe care le-am menţionat, la fel ca în campania electorală din 2014, a fost migraţia. Cererea mea principală a fost să facem faţă problemei migraţiei împreună, cu solidaritate. A fost nevoie de timp să conving ţările. Dar în octombrie 2015, miniştrii Consiliului au luat o decizie privind relocarea (imigranţilor-n.red.) şi a funcţionat. Toţi cei eligibili de relocare au fost relocaţi. Zeci de mii de refugiaţi au fost relocaţi. Am redus numărul refugiaţilor ilegali. În 2015 am avut peste un milion de oameni, nefericiţi, persecutaţi. Cifrele au scăzut cu 80% în zona Mediteranei. Trebuie să fim atenţi la asta”, a mai spu Juncker.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele României, Klaus Iohannis, participă, la Sibiu, la dezbaterea „Dialogul cetăţenesc”, eveniment organizat de către Comisia Europeană, în contextul Summit-ului care va avea loc, joi, la Sibiu. 

Iohannis: Summitul trebuie să ofere o viziune clară asupra unui viitor unit

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Sibiu, la dezbaterea organizată de Comisia Europeană, că summitul de joi va rămâne ca un moment remarcabil de unitate şi angajament în favoarea Europei şi că acesta va trebui să ofere o viziiune clară.

"Este important să comunicăm mai bine, informare constantă asupra beneficiilor pe care UE le aduce cetăţenilor săi, un plus de prosperitate. Sunt lucruri pe care le putem considera de la sine înţelese dar care vin doar pentru că avem instrumentele să acţionăm împreună. Summitul trebuie să ofere o viziune clară asupra unui viitor unit precum şi o agendă ambiţioasă pe care Consiliul European o va adopta în iunie", a declarat Klaus Iohannis, la dezbaterea organizată la Sibiu, de Comisia Europeană..

'Trebuie să spunem că viziunea noastră rămâne una comună şi indiferent de specificităţi vom lucra împreună pentru a găsi soluţii comune pentru provocările complexe. Peste câteva săptămâni, dialogul instituţiilor europene, a liderilor cu cetăţenii europeni pentru a putea răspunde provocărilor, pentru a sigura sprijinul european. Cred cu tărie că summitul va rămâne ca un moment remarcabil de unitate şi angajament în favoarea Europei", a mai spus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici