Tăriceanu: De 30 de ani, România nu a mai avut o acţiune proprie de politică externă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi seară că, de 30 de ani, România nu a mai luat nicio iniţiativă proprie în politica externă, ci a copiat deciziile altor ţări, fapt ce condus la situaţia de a nu mai fi luată în seamă de partenerii externi.

733 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: De 30 de ani, România nu a mai avut o acţiune proprie de politică externă

Tăriceanu: De 30 de ani, România nu a mai avut o acţiune proprie de politică externă

’’De 30 de ani, în domeniul politicii externe, România este în cel mai bun caz conformă sau ceea ce americanii numesc un follower, ia cineva decizia şi ne ducem şi noi, se face un fel de şir în care ne înscriem şi noi. De 30 de ani România nu a mai avut o acţiune proprie de politică externă care să o facă să fie jucător. Asta înseamnă interesul naţional., să fii luat în seamă, să contezi, dacă eşti a 27 roată la căruţa nici americanii nu se uită la tine’’, a susţinut Tăriceanu la Antena 3.

De asemenea, Tăriceanu a declarat că Uniunea Europeană nu este capabilă să asigure securitatea din punct de vedere militar, dar România are interese politice legate de faptul că este ţară membră UE.

"Uniunea Europeană, după cum ştim, nu este capabilă să aigure securitatea din punct de vedere militar, până la urmă vorbim de independenţa ţărilor, dar în cazul unui atac nu are niciun instrument valabil, nu există niciun tratat militar care să ne protejeze, ţara este structurată într-o astfel de situaţie. Pe de altă parte sigur că România are nişte interese politice majore legate de faptul că este ţară membră a UE, pe plan politic, pe plan economic suntem legaţi, integraţi, deci avem o apartenenţă care nu poate fi pusă în discuţie", a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai precizat că România între Statele Unite al Americii şi Uniunea Europeană.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici