Tăriceanu: Iohannis poate asculta vocea societăţii, dar avem o Constituţie. Mergem vineri la consultări

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ALDE va merge la Cotroceni, pentru consultări vineri la ora 12:30, afirmând că îşi doreşte găsirea, într-un termen cât mai rezonabil, a unei soluţii politice şi precizând că Iohannis poate discuta cu societatea civilă, dar există un cadru constituţional.

1188 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Iohannis poate asculta vocea societăţii, dar avem o Constituţie. Mergem vineri la consultări

Tăriceanu:Iohannis poate asculta vocea societăţii,dar avem o Constituţie.Mergem vineri la consultări (Imagine: Bogdan Iordache/ Mediafax Foto)

„Am primit invitaţia pentru preşedintele Românie pentru mâine (vineri –n.r.) ora 12:30. Dorinţa noastră este ca soluţia politică care se va găsi să asigure continuarea evoluţiei pozitive a societăţii româneşti cu efectele benefice la nivelul veniturilor cetăţenilor”, a declarat joi copreşedintele ALDE CCălin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că ALDE îşi doreşte rezolvarea actualei crize politice într-un termen cât mai rezonabil pentru ca încrederea cetăţenilor şi a mediului de afaceri să nu fie afectată, în condiţiile în care pieţele sunt extrem de sensibile la aceste perioade de criză politică.

Tăriceanu a mai spus că soluţia politică rezultată în urma consultărilor de la Cotroceni va trebui să asigure nu numai o încrederea românilor în evoluţia ţării, cât şi încrederea partenerilor externi, cu privire la rolul pe care România şi l-a câştiga, până în prezent, ca factor de stabilitate şi de încredere.

„Predictibilitatea politicii româneşti şi a poziţiei Românie nu trebuie să fie în niciun moment pusă sub semnul întrebării”, a declarat Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE a refuzat să facă publică propunerea pe care o va face preşedintelui Klaus Iohannis, la consultările privind alegerea unui nou premeir.

„Propunerea ALDE nu o vom face decât mâine preşedintelui, nu am să fac această propunere în public înainte de a ne prezenta la consultări”, a spus liderul ALDE.

Cât priveşte propunerea preşedintelui Iohannis de a invita societatea civilă şi reprezentanţii străzii la consultări, Tăriceanu a afirmat că preşedintele Iohannis „are toată libertatea” de a proceda cum crede de cuviinţă, însă, statul funcţionează într-un cadru democratic care trebuie respectat.

„Preşedintele, sigur, are toată libertatea să procedeze cum consideră într-un moment de criză politică majoră. Există şi alte voci care poate nu au posibilitatea de expresie în Parlament, poate să fie şi aceasta o modalitate, dar până la urmă, funcţionăm într-un cadru democratic constituţional, care trebuie să fie respectat şi pe care sigur că preşedintele înţelege să îl respecte, nu am niciun fel de dubiu în această privinţă”, a apreciat Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE a afirmat că oamenii politici trebuie să arate că ascultă vocea societăţii, însă, fără îndoială într-o democraţie parlamentară există instituţii care au reprezentativitate, aşa cum este Parlamentul, care bun sau rău este reflectarea societăţii româneşti, în asamblul ei.

„Cred că noi, ca oameni politici, trebuie să arătăm că ascultăm şi care este vocea societăţii, dar fără îndoială într-o democraţie parlamentară există mecanisme şi instituţii care au reprezentativitate. (..) în primul rând, cele rezultate din votul direct al cetăţenilor, aici, cred că nu putem să punem în discuţie reprezentativitatea instituţiior şi a Parlamentului. Că Parlamentul este bun sau rău, până la urmă, este reflectarea societăţii româneşti. Nu este nici mai bun, nici mai rău decât societatea, în ansamblul ei”, a spus Tăriceanu.

Tăriceanu: Nu excludem alegeri anticipate, însă, riscăm din nou un Parlament cu 600 de aleşi

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că nu exclude organizarea alegerilor anticipate, însă acestea vor fi organizate în baza vechii legi şi vor genera din nou „un Parlament hipertrofiat cu 600 de parlamentari”.

"Nu excludem din plan o astfel de soluţie, însă, mă simt obligat să atrag atenţia asupra inconvenientelor formulei alegerilor anticipate", a declarat copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a mai susţinut că alegerile anticipate vor trebui să fie organizate în baza vechii legi electorale care a generat cu legislativ cu circa 600 de aleşi.

"Al doilea impediment este legislaţia sub care vor fi organizate alegerile. Atrag atenţia că alegerile vor fi organizate pe baza legii care a dus la rezultatele din 2012. Aşadar, riscăm să avem din nou un parlament hipertrofiat cu 600 de parlamentari”, a mai spus Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE a afirmat că un guvern interimar nu va avea suficientă forţă să abordeze aspecte legate de continuarea evoluţiei economice de până acum, aigurarea plăţii salariilor şi a pensiilor, precum şi derularea investiţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici