Traian Băsescu: Bugetul pentru 2017, două trenuri care ciocnesc la 100km/oră/ Luaţi impiegatul, este beat!

Senatorul PMP Traian Băsescu a declarat, luni, că legea bugetului pentru 2017 seamănă cu două trenuri care merg pe aceeaşi linie din direcţii opuse fiecare cu 100 km/oră, afirmând "mişcăristul" de la circulaţie este beat că dă drumul celor două trenuri în acelaşi timp.

1281 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu: Bugetul pentru 2017, două trenuri care ciocnesc la 100km/oră/ Luaţi impiegatul, este beat!

Băsescu: Bugetul pentru 2017, două trenuri care ciocnesc la 100km/oră/ Luaţi impiegatul, este beat! (Imagine: Andreea Alexandru/ Foto Mediafax)

"Aş caracteriza acest buget ca fiind un buget imprudent, riscant pentru că pleacă de la premise ideale şi idealiste. Vă spune un om care a mai văzut acest film în 2009 când Comisia Naţională de Prognoză dăduse pentru 2009 o creştere de 5,6% şi a fost o creştere negativă de 7,1%. De aceea, nu pot să nu vă spun că am senzaţia, privind la legile care au guvernat întocmirea acestui buget, că avem două trenuri care merg pe aceeaşi linie din direcţii opuse fiecare cu 100 km/oră, iar în regulatorul de circulaţie avem un om de la mişcare care este beat", a declarat preşedintele PMP Traian Băsescu, în plen.

Traian Băsescu a afirmat că "mişcăristul" nu ar trebui să dispună creşterea cheltuielilor în situaţia în car veniturile scad.

"Mişcăristul este beat. De ce dă drumul celor două trenuri în condiţiile în care unul măreşte cheltuielile, iar celălalt tren scade veniturile?", a spus Băsescu.

Preşedintele PMP a mai spus şi că cifrele majore înscrise în sinteza bugetului sunt următoarele sunt umflate

"Creşterea economică 5,2%, în opinia mea este o creştere imprudent luată în calcul şi ar fi trebuit să se meargă pe o creştere economică de circa 4%, dar nu o consider în că cea mai mare eroare pentru că nu putem contrazice Comisia Naţională de Prognoză. În schimb, mergeţi pe ideea că se vor colecta 31,2% din PIB în condiţiile în care anul trecut s-au colectat 29,6%. Soluţia corectă având în vedere să se introduce şi legea prevenţiei fiscale era să mergem pe o colectare de 30%.Asta arată că s-au umflat cifrele în buget cu circa 10 miliarde", a susţinut Băsescu.

Liderul PMP a mai spus că veniturile la bugetul de stat scad pentru că începând cu acest an nu se mai colectează la buget taxa pe infrastructură, "celebra" taxă pe stâlp, acciza la combustibil şi s-a redus faţă de anul trecut şi TVA de la 20% la 19% , care înseamnă alte 10 miliarde mai puţin la buget.

"Premisa corectă era să plecăm de la 24 de miliarde mai puţin cât a prognozat Guvernul, plus încă 20 de miliarde, ceea ce înseamnă 44 de milioane deficit, 5,3%", a spus liderul PMP.

Traian Băsescu a susţinut că deficitul bugetar va fi depăşit "cu certitudine".

"Probabil că alianţa PSD-ALDE şi-a propus să nu mai ţină cont de parametrii necesari atingerii criteriilor de la Maastricht în vederea intrării în zona euro", a spus Băsescu, afirmând că bugetul sacrifică investiţiile private.

"Luaţi mişcăristul, aşa se numeşte la calea ferată sau spuneţi-i impiegatul, beat din regulatorul de circulaţie, pentru că veţi duce ţara într-un nivel de îndatorare pe care nu ni-l mai putem permite", a mai spus Băsescu.

Băsescu le-a spus parlamentarilor să ţină minte cifrele pe care le-a enunţat afirmând că le vor fi necesare când vor face o comisie parlamentară pentru a vedea cine a falsificat bugetul

"Aş vrea să vă aduceţi aminte cifrele pe care vi le-am dat pentru că va trebui să faceţi o comisie parlamentară să vedeţi cine a falsificat bugetul aşa cum acum faceţi pentru guvernul tehnocrat", conchis Băsescu, afirmând că încă mai este timp pentru a regândi legea bugetului, în contextul dezbaterii ei în plen.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici