UDMR a discutat cu PSD legea offshore: Suntem pentru exploatare. Aşteptăm varianta finală

Liderul deputaţilor PSD Vasile Suciu şi viceliderul deputaţilor UDMR, Szabo Odon, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că lideri ai celor două formaţiuni politice au avut discuţii, în ultimele zile, despre legea offshore. UDMR susţine exploatarea, dar aşteaptă să vadă varianta finală din comisii.

358 afișări
Imaginea articolului UDMR a discutat cu PSD legea offshore: Suntem pentru exploatare. Aşteptăm varianta finală

UDMR a discutat cu PSD legea offshore: Suntem pentru exploatare. Aşteptăm varianta finală

„S-au purtat discuţii. Am vorbit cu viceliderul de grup, am vorbit şi în week-end, doar că am înţeles că preşedintele Kelemen Hunor e plecat, dar discuţii am purtat cu ei”, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Vasile Suciu, întrebat dacă social-democraţii au discutat cu UDMR despre varianta finală a legii offshore.

Suciu a adăugat că „în principiu” s-a ajuns la o concluzie după discuţiile PSD-UDMR, dar nu a dorit să spună care este aceasta.

Viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Szabo Odon, a explicat luni, pentru MEDIAFAX, care este punctul de vedere al formaţiunii maghiare cu privire la legea offshore.

„Sunt două lucruri foarte simple pe care noi le-am dorit în aceste discuţii şi vom vedea cum vor evolua lucrurile în comisie. Noi avem două poziţii foarte clare. Considerăm că această investiţie în exploatare trebuie să se realizeze pentru a asigura o stabilitate energetică ţării, deci noi suntem pentru ca această extracţie să se poată realiza. În acest context, trebuie discutat cu cifrele pe masă, pentru că lucrurile trebuie să fie foarte clare şi transparente şi trebuie să fie o siguranţă pe termen lung atât pentru statul român cât şi pentru investitori. Aceste discuţii, în principal, o parte dintre ele, au avut loc până acum. Restul urmează să le avem în cadrul comisiilor”, a afirmat deputatul UDMR.

Szabo a spus că UDMR vrea ca exploatarea să se realizeze cât mai repede posibil.

„Noi am agreat o variantă la Senat şi am dorit să aflăm de ce faţă de varianta de la Senat, varianta de la Camera Deputaţilor este compatibilă cu acest ţel, ca investiţia să se poată realiza. Au avut loc mai multe discuţii, inclusiv cu specialiştii noştri, cu celelalte grupuri parlamentare, inclusiv cu zona de investitori. Ministerul este dator să prezinte propriile cifre şi analize. Să vedem mâine discuţiile în comisie, dar ca şi principiu noi suntem pentru ca aceste zăcăminte să fie folosite cât mai repede posibil”, a precizat acesta.

Deputatul UDMR a menţionat că formaţiunea va avea o opinie finală după şedinţa de marţi a comisiei pentru industrii în care se va dezbate legea offshore.

„Nu ştim ce va ajunge în comisie, aşteptăm să vedem care vor fi discuţiile în principal din comisie, să nu ne trezim că apar alte cifre. Deci până nu vedem care sunt propunerile din comisie, până atunci nu pot să vă spun mai mult. De principiu, interesul nostru este să susţinem o lege a offshore, dar una care să ducă la folosirea acestor zăcăminte. Degeaba ai o lege de care nu poate beneficia nimeni. Hai să aşteptăm ziua comisiei, hai să vedem care vor fi propunerile”, a arătat Szabo Odon.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, urmau să aibă, luni, o întrevedere astfel încât formaţiunea maghiară să-şi prezinte punctele de vedere cu privire la legea offshore, au declarat pentru MEDIAFAX, pe 19 octombrie, surse din conducerea social-democrată. Potrivit surselor citate, PSD şi-a dorit o discuţie cu UDMR despre legea offshore până la sfârşitul săptămânii trecute, însă programul nu i-a permis lui Kelemen Hunor să se întâlnească cu Liviu Dragnea.

Delegaţiile PSD-ALDE au agreat, pe 17 octombrie, într-o discuţie de peste două ore, la Parlament, forma finală a legii offshore care va intra „de principiu” săptămâna viitoare în dezbaterile din comisiile de specialitate, cele două partide urmând să îşi prezinte proiectul celorlalte formaţiuni politice.

„Ne-am întâlnit pentru a ne pune de acord cu privire la unele aspect tehnice. În esenţă nu am avut puncta divergente, nici măcar procente. Am avut mai multe chestiuni tehnice legate de autorizări. Cel puţin poziţia PSD a rămas aceeaşi. În esenţă nu a fost un subiect de fractură în coaliţie, nici pe departe, am discutat fără patimă, pur tehnic, având un singur interes, ca România să câştige cât mai mult din această lege (...) 50% din producţia de gaz de la Marea Neagră se tranzacţionează pe bursa din România, investiţia celor care operează se deduce maxim 30% din impozitul pe venitul suplimentar, forma pe care deja o cunoaşteţi şi a rămas aşa”, a declarat, miercuri, la Parlament, liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, după şedinţa coaliţiei de guvernare.

La discuţii au participat din partea PSD preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea, liderul grupului din Camera Deputaţilor, Daniel Suciu, şi preşedintele comisiei pentru Buget din Camera Deputaţilor, Marius Budăi. De cealaltă parte, ALDE a fost reprezentat de fostul ministru al Energiei, Toma Petcu, şi de vicepreşedinţii formaţiunii Varujan Vosganian şi Andrei Gerea.

Potrivit lui Suciu, coaliţia a stabilit ca „în principiu” marţea viitoare să se desfăşoare şedinţa comisiilor parlamentare pentru adoptarea unui nou raport pe legea offshore.

Camera Deputaţilor a votat, pe 3 octombrie, retrimiterea la Comisii a Legii offshore care stabileşte criteriile exploatării gazelor din Marea Neagră, decizia venind la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor. Astfel, deputaţii au aprobat cu 210 voturi „pentru” şi o singură abţinere, retrimiterea Legii offshore la Comisii, cu termen de dezbatere o săptămână.

Preşedintele comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat pe 3 octombrie, în plen, că miza modificările aduse legii offshore este de „13,5 miliarde de dolari” şi că investitorii nu doresc să plătească statului român nici măcar „un dolar în plus faţă de redevenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici