UDMR, precizări cu privire la legea creşterii porcilor: Nu se limitează numărul de animale

UDMR susţine că legea adoptată miercuri de Camera Deputaţilor nu va limita numărul de porci deţinuţi într-o gospodărie şi că actul normativ nu prevede interzicerea vânzării porcilor din exploataţii de tip gospodăresc.

774 afișări
Imaginea articolului UDMR, precizări cu privire la legea creşterii porcilor: Nu se limitează numărul de animale

„Scopul UDMR este să asigure condiţii mai bune, mai sigure şi mai previzibile fermierilor oferind un cadru legislativ pe termen lung. Iniţiativa legislativă nu îngreunează situaţia deţinătorilor de porcine, ci oferă o soluţie acestora”, a transmis joi UDMR, după ce Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, legea elaborată de UDMR, care asigură un cadru legislativ pentru sprijinirea creşterii porcinelor şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane.

Reprezentanţii formaţiunii dau asigurări că legea votată nu limitează numărul porcinelor deţinute în gospodării.

„De asemenea, afirmaţia conform căreia porcinele din exploataţii de tip gospodăresc nu pot fi comercializate este greşită, deoarece legea nu prevede acest lucru. Conform legii, fermierii pot comercializa porcinele (pentru exploataţii non-comerciale) dacă deţin un certificat de producţie şi o autorizaţie de comercializare (pe care o pot solicita foarte simplu de la primărie dacă deţin animale înregistrate), dacă animalele lor sunt înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA) şi sunt autorizate sanitar-veterinar”, transmit reprezentanţii UDMR.

Conform acestora, activitatea de reproducţie se va desfăşura ca până acum, doar prin însămânţare artificială.

„În vederea combaterii pestei porcine africane, de acum, transportul porcinelor se poate efectua doar cu mijloace de transport înregistrate şi autorizate sanitar – veterinar şi pe baza unor documente de transport. Această reglementare a fost necesară deoarece răspândirea epidemiei se datorează în mare parte operatorilor care comercializează şi transportă animalele fără a fi verificaţi”, a mai transmis UDMR.

Iniţiativa legislativă adoptată va intra în vigoare după promulgarea de către Preşedintele României şi publicarea în Monitorul Oficial. În termen de 45 de zile de la această dată, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va elabora normele specifice, potrivit UDMR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici