Udrea: Politicieni din toate partidele ţin subdezvoltate Harghita şi Covasna, din interes electoral

Elena Udrea susţine că "unii politicieni", deopotrivă români şi maghiari, preferă discursul naţionalist lipsit de substanţă, în loc să rezolve problemele locuitorilor din Harghita şi Covasna, comunităţi ţinute subdezvoltate de politicieni din toate partidele, pentru a le manipula mai uşor electoral.

451 afișări
Imaginea articolului Udrea: Politicieni din toate partidele ţin subdezvoltate Harghita şi Covasna, din interes electoral

Udrea: Politicieni din toate partidele ţin subdezvoltate Harghita şi Covasna, din interes electoral (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Mult timp, politicienii partidelor de la Bucureşti au lăsat comunicarea cu etnicii maghiari sau germani din Ţinutul Secuiesc aproape exclusiv în sarcina UDMR, preocupându-se destul de puţin de problemele oamenilor de aici. Ceea ce uneori a mărit distanţele dintre români şi maghiari, creând o barieră artificială.

"Încă de acum trei ani, de când am venit prima dată în calitate de ministru în Harghita şi Covasna, am putut să constat că situaţia din zonă şi nevoile acestor oameni sunt de aceeaşi natură ca ale românilor din restul ţării, în special cele economice şi sociale", scrie Elena Udrea pe blogul său. Ea menţionează că este vorba despre problema locurilor de muncă (poate chiar mai acut), problema lipsei de infrastructură care duce la un standard de viaţă scăzut, în special în zonele rurale, grijile cu încălzirea pe perioada de iarnă, preocupări privind viitorul copiilor.

"De trei ani îi ascult deopotrivă pe oamenii obişnuiţi şi pe politicieni şi mi-am dat seama că adevărata problemă este tot în zona politică: sunt unii politicieni, deopotrivă români şi maghiari, care, în loc să rezolve problemele locuitorilor din Harghita şi Covasna, preferă să dezvolte un discurs naţionalist lipsit de substanţă, miza reală fiind puterea politică şi economică. Realitatea de aici este însă alta: nu există dispute interetnice, ci doar nevoi comune", adaugă Elena Udrea.

În opinia sa, "Ţinutul Secuiesc are nevoie de investiţii în infrastructură, de locuri de muncă şi de şanse pentru tineri, la fel ca toate celelalte judeţe ori ţinuturi sau comunităţi din România".

"De douăzeci de ani, investiţiile au ocolit această zonă, dar nu poţi spune că din motive etnice, cât timp UDMR a fost mai mereu la guvernare, iar eu, spre exemplu, am acordat o atenţie deosebită proiectelor de aici încă din primele luni ale mandatului de ministru, când UDMR era în opoziţie. Poate o explicaţie ar fi dorinţa politicienilor din toate partidele de a ţine subdezvoltate comunităţile din Harghita şi Covasna tocmai pentru a le putea manipula electoral mai uşor, aşa cum s-a întâmplat şi în Moldova, aici dând însă vina pe diferenţele etnice pentru lipsa proiectelor majore dedicate celor două judeţe", mai scrie ministrul Dezvoltării.

"Spre meritul acestui Guvern, dar şi al preşedintelui Traian Băsescu, atenţia acordată etnicilor maghiari, saşilor sau secuilor a fost mult mai mare în ultimii ani. Am încercat astfel, cu eforturi considerabile, să dezvoltăm economic aceste comunităţi, dar şi să mărim nivelul de coeziune şi înţelegere între populaţia majoritară şi cea minoritară. Coaliţia noastră de guvernământ cu UDMR nu trebuie să se reducă doar la un calcul politic, ci trebuie să şi fructifice şansa majoră de a închide falsele dispute de natură etnică şi de a alege calea dialogului permanent, real, onest, al bunei înţelegeri şi al interesului comun, de prosperitate economică şi socială a tuturor cetăţenilor români. Şi aici, cred că noi, politicienii, avem multe de învăţat de la oamenii simpli. Mai ales că avem acum o generaţie de politicieni tineri, fără complexe, deschişi abordărilor constructive, nemarcaţi de anumite clişee consolidate mai ales în perioada comunistă", consideră Udrea.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, s-a aflat joi şi vineri în Harghita şi Covasna pentru a semna o serie de contracte de finanţare pentru proiecte depuse în cadrul POR.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, i-a mulţumit, vineri, ministrului Elena Udrea pentru contribuţia pe care o aduce la "demolarea unor ziduri ce ţin de prejudecăţile faţă de comunitatea maghiară" şi faţă de Ţinutul Secuiesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici