Un bărbat din Wellington, primul român care a votat

Un bărbat de 35 de ani este primul român care a votat, sâmbătă seară, la Wellington, pentru Parlamentul României.

19 afișări
Imaginea articolului Un bărbat din Wellington, primul român care a votat

Un bărbat din Wellington, primul român care a votat

Acesta s-a grăbit să fie primul care votează pentru Parlament, exprimându-şi opţiunea la circa 10-15 minute după deschiderea urnelor.

Potrivit MAE, bărbatul se numeşte Marian Răzvan Dincă.

Secţia de vot nr.158 de la Wellington aparţine de Colegiul Uninominal 3. Următoarele secţii de vot care se vor deschide la ora 22.00, ora României, sunt cele din Canberra, Sydney şi Melbourne – Australia.

Până în momentul de faţă au fost verificate de Centrala MAE 180 de secţii de votare, care sunt pregătite pentru începerea votului. Procesul de verificare se încheie duminică, 30 noiembrie, la 7.00 ora României , respectiv sâmbătă 29 noiembrie, ora 18.00, pe Coasta de Vest a SUA, precizează MAE.

Primii cetăţeni români care votează vota la alegerile parlamentare din 30 noiembrie sunt cei arondati secţiei 158 din Wellington, Noua Zeelandă, capitala cea mai sudică din lume şi cea mai îndepartată secţie de vot de România. Din cauza fusului orar, votul în Noua Zeelandă a început sâmbătă, la 20.00 ora României (ora 7.00 ora locală).

În ansamblu, votul în străinătate se va desfăşura pe durata a 35 de ore.

Raportat la fusul orar din România, procesul electoral din străinătate se va încheia luni, 1 decembrie, în SUA, la secţiile de vot de la Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas, Portland, la ora 7.00 (ora României).

Români din 31 de state vor avea ocazia de a vota până la deschiderea urnelor în România. În primul minut al Zilei Naţionale, români din 11 state vor putea încă să voteze.

Ministerul Afacerilor Externe a făcut eforturi considerabile pentru organizarea scrutinului, creând 221 de secţii de votare (faţă de 181 la europarlamentare şi la referendumul din mai 2007) şi delegând 56 de persoane din Centrală.

În total, sunt implicaţi pentru buna desfăşurare a alegerilor în strainătate circa 1.700 de oameni din toate mediile – de la partide politice la membri ai comunităţii româneşti.

Au fost distribuite 620.000 de buletine pentru Camera Deputaţilor şi acelaşi număr de buletine pentru Senat, în total 1.240.000 de buletine de vot, repartizate conform estimărilor finale realizate de şefii misiunilor diplomatice, în baza datelor statistice existente cu privire la prezenţa la urne la scrutinele anterioare şi în urma consultărilor cu comunităţile româneşti.

De asemenea, în scopul informării adecvate privind noua procedură de votare, aferentă votului uninominal, MAE a iniţiat de la începutul lunii octombrie o amplă campanie de informare a românilor din străinătate. În acest scop "Ghidul al alegătorului român în străinătate" - realizat de MAE în colaborare cu Autoritatea Electorală Permanentă, a fost pus şi el la dispoziţia tuturor celor interesaţi de către misiunile României şi pe site-ul MAE.

MAE, ca şi majoritatea ambasadelor, au rubrici speciale pe site pentru a le explica românilor condiţiile şi procedurile de vot.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici