Ungureanu, Drăgoi şi Predoiu s-au întâlnit la Guvern pentru discuţii privind imobilele naţionalizate

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit, vineri, la Guvern, cu ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, şi cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru a discuta despre proiectul care limitează despăgubirile pentru imobilele naţionalizate, înainte ca documentul să fie aprobat de Executiv.

395 afișări
Imaginea articolului Ungureanu, Drăgoi şi Predoiu s-au întâlnit la Guvern pentru discuţii privind imobilele naţionalizate

Ungureanu, Drăgoi şi Predoiu s-au întâlnit la Guvern pentru discuţii privind imobilele naţionalizate (Imagine: Doru Colqiu/Mediafax Foto)

Proiectul ar putea fi aprobat în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului şi transmis Parlamentului pentru dezbatere în procedură de urgenţă, au declarat surse oficiale.

Într-un proiect de lege care urmează să fie transmis Parlamentului, Guvernul propune limitarea la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi eliminarea posibilităţii restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

Ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietăţile naţionalizate de comunişti, incluzând terenuri şi alte bunuri, ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

El a mai arătat că, numai pentru casele naţionalizate, despăgubirea integrală în bani a foştilor proprietari ar costa statul peste 12 miliarde lei (2,9 miliarde euro), calcul realizat pe baza solicitărilor procesate până în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici