Urgenţele Cabinetului Orban. Asumarea răspunderii pe multiple legi: desfiinţarea Secţiei speciale, alegeri locale în două tururi. Termenul este ianuarie 2020

Guvernul Orban ar putea avea o a doua asumare a răspunderii, la începutul anului viitor, pentru desfiinţarea SIIJ şi pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi, relatează surse guvernamentale. Potrivit surselor, Guvernul aşteaptă un aviz din partea CSM pentru desfiinţarea secţiei. Între timp, guvernul liberal îşi va asuma săptămâna aceasta răspunderea pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu şi pentru prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor, dar şi, în domeniul economiei, pentru anularea celebrei OUG 114. Toate aceste schimbări au devenit o urgenţă pentru liberali, după ce Guvernarea PSD, în ciuda criticilor, inclusiv ale organismelor europene, a insistat să le păstreze.

425 afișări
Imaginea articolului Urgenţele Cabinetului Orban. Asumarea răspunderii pe multiple legi: desfiinţarea Secţiei speciale, alegeri locale în două tururi. Termenul este ianuarie 2020

Urgenţele cabinetului Orban. Asumarea răspunderii pe multiple legi: desfiinţarea Secţiei speciale, alegeri locale în două tururi. Termenul este ianuarie 2020

Primele legi pe care le va propune Guvernul în Parlament, şi pentru care cabinetul Orban riscă demiterea, sunt: recursul compensatoriu, prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători şi pe trecerea de la doi la patru ani în ce priveşte şcolarizarea pentru INM.

„Această corectare a legislaţiei pe Justiţie este necesară cât mai urgent pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută şi de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări. În ce priveşte recursul compensatoriu, motivarea este dată de creşterea ratei de recidivă a celor eliberaţi.

Ştim că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranţa oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare ameninţă viaţa de zi cu zi a românilor”, a explicat luni vicepremierul Raluca Turcan.

Celelalte două proiecte din justiţie, desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi revenirea la alegerea primarilor în două tururi, vor intra la asumarea răspunderii, posibil în ianuarie 2020, relatează surse guvernamentale, pentru MEDIAFAX.

Guvernul PNL vrea să anuleze celebra OUG/114 - taxa bancară, taxele din energie şi comunicaţii, schimbările la Pilonul II de pensii -, dar va menţine facilităţile din construcţii

Potrivit premierului, vor fi abrogate din ordonanţa 114 acele prevederi care se referă la domeniul bancar, la cel al energiei, la cel al comunicaţiilor sau la pilonul II de pensii. De asemenea, este foarte probabil ca Fondul de Dezvoltare şi Investiţii – un fond care se află în coordonarea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză şi care alimentează conturile administraţiilor locale – să fie desfiinţat.

Citeşte continuarea în Monitorul Partidelor 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici