Văcăroiu: Curtea de Conturi este chemată să reinstaureze legalitatea în administrarea banului public

Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat, joi, că instituţia pe care o conduce este poate cea mai ”ingrată”, pentru că este chemată să reinstaureze legalitatea în administrarea banului public şi a arătat că sunt mulţi nemulţumiţi în teritoriu referitor la constatările Curţii.

333 afișări
Imaginea articolului Văcăroiu: Curtea de Conturi este chemată să reinstaureze legalitatea în administrarea banului public

Văcăroiu: Curtea de Conturi este chemată să reinstaureze legalitatea în administrarea banului public (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Nicolae Văcăroiu a arătat că 95% din timp angajaţii Curţii de Conturi sunt pe teren, în deplasare, la entităţi şi desfăşoară o muncă grea, cu serioase probleme.

Vă asigurăm că Curtea de Conturi îşi va face datoria în continuare, ştiu că sunt mulţi nemulţumiţi în teritoriu vizavi de constatările noastre, important este însă să reuşim într-un timp relativ scurt să intrăm în normalitate, disciplina financiară să fie la ea acasă, şi în felul acesta vom reuşi să aducem bani la buget şi pe această cale, să reuşim să mai îmbunătăţim şi viaţa oamenilor, prin creşteri salariale, la profesori, cei din sănătate”, a mai spus Văcăroiu.

Potrivit lui Văcăroiu, decoraţiile primite de reprezentanţii acestei instituţii reprezintă o recunoaştere a activităţii pe care conducerea Curţii de Conturi a desfăşurat-o, de-a lungul timpului, în mod deosebit din 1993 şi până în prezent.

”Ştiu că urmăriţi atent activitatea Curţii de Conturi şi aprecierea pe care aţi făcut-o ne obligă, în acelaşi timp, odată cu distincţiile acordate, pentru a face eforturi mai susţinute în primul rând pe linia perfecţionării procedurilor, a metodelor de lucru, creşterea calităţii personalului pe care îl avem astfel încât să facem faţă provocărilor secolului 21”, a spus Nicolae Văcăroiu.

Potrivit lui Văcăroiu, Curtea de Conturi este ”o instituţie fundamentală a statului, poate cea mai ingrată, pentru că este chemată să reinstaureze legalitatea în ceea ce priveşte modul de utilizare, administrare a banului public”.

Nicolae Văcăroiu a mai arătat că nu este uşor şi că, de-a lungul timpului, a fost o contradicţie între Curtea de Conturi care controlează şi entităţile care sunt controlate.

”Nimeni nu este entuziasmat să primească, în fiecare an, Curtea de Conturi pentru un audit de fond, să scoată în evidenţă neregulile şi, prin decizii, să dispună măsuri pentru recuperarea pagubelor aduse bugetului statului român. Şi sumele nu sunt de neglijat”, a precizat preşedintele Curţii de Conturi.

El a menţionat că în fiecare an se prezintă Parlamentului, Guvernului, mass-media, rapoarte publice anuale, pe fiecare judeţ în parte. ”Încercăm să aplicăm întocmai principiul transparenţei, pentru că obiectivul este ca opinia publică să cunoască rezultatele muncii noastre şi ce se întâmplă cu fiecare localitate, primărie, municipiu, judeţ, dar şi la nivelul ministerelor”, a spus Nicolae Văcăroiu.

Şeful statului a ciocnit un pahar de şampanie cu cei prezenţi, la finalul ceremoniei de decorare a reprezentanţilor Curţii de Conturi.

Preşedintele a glumit, spunând că ”şampania nu intră la o analiză de oportunitate” şi a discutat câteva minute cu cei prezenţi în Sala Unirii din Palatul Cotroceni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici