Variante de Guvern vehiculate în presă

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că l-a desemnat pe preşedintele PDL, Emil Boc, pentru funcţia de premier. Potrivit presei, noul Cabinet Boc urmează să aibă 14 sau 15 ministere şi va cuprinde nume precum Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Elena Udrea, UDMR urmând să primească un post de vicepremier şi trei portofolii - Sănătate, Mediu şi Cultură. De asemenea, Lucian Croitoru şi Gabriel Oprea figurează şi ei pe lista viitorului Guvern.

18 afișări
Imaginea articolului Variante de Guvern vehiculate în presă

Variante de Guvern vehiculate în presă (Imagine: Ovidiu Radu/Mediafax Foto)

Cotidianul Gândul relatează că formula de Guvern discutată în prezent este cu 14 - 15 ministere. Citând surse din PDL, Gândul relatează că Elena Udrea are şanse mari să fie noul ministru al Turismului şi Dezvoltării, în timp ce Vasile Blaga va primi şefia ministerului de Interne.

Gabriel Oprea este favorit la Apărare, Adriean Videanu - la Economie sau Energie (urmează să se stabilească titulatura), Radu Berceanu - la Transporturi, Orest Onofrei (fost prefect de Suceava) - la Agricultură, Cătălin Predoiu - la Justiţie, în timp ce, la Educaţie, Emil Boc va trebui să aleagă între europarlamentarul Daniel Funeriu şi consilierul prezidenţial Mircea Miclea.

Potrivit Gândul, UDMR va primi un post de vicepremier şi trei portofolii - Sănătate, Mediu şi Cultură, la acest ultim minister fiind preferat Kelemen Hunor. Cel mai probabil, vicepremier va fi Marko Bela, mai scrie Gândul.

Antena3 a publicat lista cu posibilii miniştri, cu menţiunea că în unele cazuri, lucrurile nu sunt bătute în cuie atât ca fomulă de minister, cât şi ca posibil ministru desemnat.

Premier: Emil Boc (PDL)

Vicepremier: Marko Bela

Vicepremier: Vasile Blaga

Ministrul Administraţiei şi Internelor: Vasile Blaga

Ministrul Economiei şi Comerţului (posibil rebranduit şi ca Ministrul Energiei): Adriean Videanu

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii: Radu Berceanu

Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale: Valeriu Tabără sau Orest Onofrei

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului: Petru Daniel Funeriu sau Andrei Marga

Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional: Raluca Turcan

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: Mihai Şeitan

Ministrul Sănătăţii: Anton Cristian Irimie sau Virgil Păunescu

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei(cu Turismul posibil comasat): Kelemen Hunor sau Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului: Attila Korodi

Ministrul Comunicaţiilor: Posibil să revină UDMR. Nagy Zsolt, un apropiat al lui Kelemen Hunor şi nume vehiculat cu şanse la un post deministru nu este dorit de PDL din cauza problemelor sale în justiţie.

Ministerul Finanţelor Publice: Lucian Croitoru

Ministrul Apărării Naţionale: Gabriel Oprea

Ministrul Justiţiei: Cătălin Marian Predoiu

Ministrul Afacerilor Externe: Bogdan Lucian Aurescu. Pretenţii emite şi Sever Voinescu-Cotoi

Potrivit cotidianului Evenimentul Zilei, după consultările de la Cotroceni, liderii PDL au avut miercuri seară o întâlnire cu cei ai UDMR, cu care, alături de independenţi şi minorităţi, au constituit majoritatea care asigură trecerea unui nou cabinet prin Parlament.

UDMR voia, pe lângă funcţia de vicepremier, Comunicaţiile, Dezvoltarea şi Mediul.

Preşedintele executiv al UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că nu trebuie exagerat când este vorba de portofoliile ministeriale, iar Cabinetul ar putea avea un număr redus de membri, de 15, 16, maxim 17, incluzând premierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici