Vasile Dâncu: Cioloş mi-a propus să fiu vicepremier. Mă aşteptam să fiu sunat pentru a mi se propune funcţia de prim-ministru, dar m-am rugat să nu mă sune

Vasile Dâncu susţine că propunerea de a fi vicepremier a primit-o de la Dacian Cioloş, pe care îl cunoaşte foarte bine şi pe care nu a putut să îl refuze, spunând că după ce Victor Ponta a demisionat se aştepta să fie sunat ca să i se propună să fie prim-ministru şi s-a rugat să nu fie sunat.

747 afișări
Imaginea articolului Vasile Dâncu: Cioloş mi-a propus să fiu vicepremier. Mă aşteptam să fiu sunat pentru a mi se propune funcţia de prim-ministru, dar m-am rugat să nu mă sune

Vasile Dâncu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Vasile Dâncu a povestit, la Realitatea TV, momentul în care a primit de la Dacian Cioloş propunerea de a deveni vicepremier.

"Am vorbit cu domnul Cioloş de mai multe ori, ne cunoaştem foarte bine, am vorbit despre agricultură, despre faptul că avea în această iarnă o reuniune a CE în care se vorbea despre planificarea agricolă pe noua reformă agrară pe care dânsul a făcut-o pentru România şi vorbeam despre studii, i-am dat studii, printre altele se vorbea atunci că voi fi ministru şi a încercat să mă încurajeze. Se vorbea că voi fi prim-ministru şi i-am explicat motivele profesionale pentru care nu îmi doresc acest lucru. După ce şi-a dat demisia Victor Ponta, mă aşteptam să fiu sunat, însă m-am rugat să nu mă sune, pentru că vroiam să termin cele câteva proiecte importante pe care le aveam toamna aceasta. Într-o zi, mi-am spus că dacă nu mă sună până seara am scăpat şi când m-am aşezat să lucrez la o carte despre imaginarul colectiv şi superstiţiile la români pe care trebuie să o termin şi atunci am primit telefonul, care mă invita la o discuţie. Nu am putut refuza. Am discutat de zeci de ori, ca doi oameni sincer interesaţi de România, şi nu de politică, despre principiile reformării. Evident, nu l-am putut refuza. Nu sunt propunerea PSD. Poate în calculul strategic general să fi contat şi asta. Am văzut că unii au încercat să spună că este vorba despre aşa ceva, faptul că în comisie am reuşit să conving pe toată lumea, inclusiv pe cei din PNL şi alte partide şi am reuşit să găsesc o formulă de comunicare şi un proiect care să convingă, îmi dă speranţe pentru viitor, pentru politica românească", a declarat Vasile Dâncu.

El a vorbit şi despre profunda criză a partidelor şi a politicii româneşti, explicând că vede o nouă turnură a strategiei acestora, în care vor apela la oameni tineri.

"Cred că şi politicienii au înţeles că e nevoie de o nouă etapă, inclusiv în ce înseamnă partidele politice. În acest an nu vor trebui să se suspicioneze unii pe alţii pentru că cineva fură startul campaniei, nu vor avea de ce să se bată pentru fonduri, pentru că noi vom împărţi fondurile într-o manieră super transparentă, se vor da numai pe proiecte. Cred că îşi vor face proiecte mai bune. Nu cred că politica se poate face fără politicieni. Cred că acum politicienii vor aduce foarte mulţi tineri. Veţi vedea că jumătate din cei de pe liste vor fi tineri, vor semăna cu cei tineri pe care îi văd acum în Guvern. Aceşti tineri veniţi de la Bruxelles sau din altă parte la guvern au în acest moment şi rolul acesta de model", a mai spus Vasile Dâncu.

Actualul vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a vorbit şi despre despre pauza de un an pe care partidele din România o au la dispoziţie pentru a se reforma, înaintea alegerilor.

”(...) Nu sunt aceleaşi soluţii pentru PNL şi PSD, culturile de partid sunt diferite. Eu am o speranţă - că această pauză de un an de zile, că această pauză în care politicienii nu se vor bate între ei pe bugete şi alte lucruri va fi o perioadă foarte bună pentru partide şi va fi un reviriment şi pentru viaţa politică şi administrativă a României. Sunt foarte sigur că mandatul nostru este valabil un an. Am primit legitimitate pentru un an de zile, acesta e mandatul nostru, al acestui guvern. Sper că sunt oameni în echipa guvernamentală şi sper, pentru că sunt oameni tineri, să îşi dorească o carieră politică şi după acest an. Tot ce trebuie să facă este să îşi respecte independenţa, nepartinitatea şi după aceea pot să facă orice. Nu e bine să fie din timp, pentru ca doar după aceea să oficializeze. Nu e cazul. Mă uit la aceşti oameni care au făcut un sacrificiu foarte mare şi vor doar încrederea românilor. Sunt oameni care au făcut sacrificii şi probabil că au gândit asta pentru că au încă timp să facă multe, inclusiv politică", a adăugat Dâncu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici