Victor Ponta: Samsarii de imobile naţionalizate au oamenii lor, un fost premier şi parlamentari sponsorizaţi

Foştii proprietari de imobile naţionalizate au primit mai puţini bani decât "samsarii" care cesionează drepturile litigioase, samsari care au "oameni ai lor în Parlament" ce propun legi favorabile lor, precum un fost prim-ministru şi alţi "parlamentari sponsorizaţi", a afirmat premierul Victor Ponta

1054 afișări
Imaginea articolului Victor Ponta: Samsarii de imobile naţionalizate au oamenii lor, un fost premier şi parlamentari sponsorizaţi

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

El a arătat că un număr de 26.000 proprietari sau urmaşi ai acestora au primit până în prezent circa 6,5 miliarde lei, în timp ce o mie de cesionari de drepturi litigioase au primit 8 miliarde lei.

"Noi avem o obligaţie, pe care o înţelegem, de a restituit către proprietari şi urmaşi ceea ce le-a luat statul comunist în urmă cu 70 ani, dar nu avem o obligaţie faţă de cei care fac o afacere din acest lucru. Eu îi numesc «samsari», pentru că aşa sunt cunoscuţi, cei care găsesc moştenitori, produc, găsesc tot felul de documente...Ideile bune s-au transformat tot în afaceri pentrru cei care nu au nicio legătură cu ce s-a întâmplat în urmă cu 70 ani. Din acest punct de vedere, este constituţional un impozit de 85% pentru cei care nu sunt proprietari sau urmaşi, cu sunt cesionari de drepturi litigioase. 15% dintr-un business este un profit corect", a spus Ponta în şedinţa de guvern.

El a afirmat că aceşti samsari au "oameni ai lor în Parlamentul României", iar unul dintre ei este "un fost prim-ministru" şi alţi "parlamentari sponsorizaţi" care au depus un proiect de lege exact pentru cumpărători de drepturi litigioase.

Premierul a adăugat că este convins că parlamentarii de bună-credinţă vor înţelege necesitatea demersului guvernamental şi a asigurat că, din punctul său de vedere, în acest an Guvernul nu îşi va mai angaja răspunderea.

El a explicat angajarea răspunderii prin faptul că reglementări în domeniu au fost emise, începând cu anul 2000, tot prin proiecte de legi adoptate de toate partidele din Parlament.

Preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a anunţat, joi, că formaţiunea politică pe care o conduce a propus o lege pentru despăgubirea celor care au fost furaţi de regimul comunist, susţinând că sunt oameni care aşteaptă această reparaţie morală de 23 de ani.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că proiectul de lege privind despăgubirile, pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea, este unul împotriva "samsarilor" din acest domeniu, el arătând că "aceşti samsari" i-au scris proiectul pe această temă senatorului M.R. Ungureanu.

Guvernul intenţionează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate să aibă loc la 26 martie.

Premierul a anunţat că proiectul privind despăgubirile va fi conturat pe 3 principii, referitoare la faptul că restituirile în bani se vor face pe 7 ani, clădirile retrocedate îşi vor păstra 20 de ani destinaţia actuală, iar drepturile litigioase vor fi impozitate cu 85%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici