Video Viorica Dăncilă: Preşedintele a ales să blocheze creşterea alocaţiilor copiilor

Premierul Viorica Dăncilă a a criticat miercuri demersul preşedintelui Klaus Iohannis de a ataca la CCR bugetul de stat pe 2019. Ea spune că şeful statului a ales să blocheze mărirea alocaţiilor copiilor şi că acesta e interesat doar de campania

1407 afișări

”Ne-am confruntat cu un blocaj lipsit de orice explicaţie credibilă din partea preşedintelui României. Constat că dl. preşedinte face tot posibilul să împiedice dezvoltarea României, continuând blocajul pe care-l practică de luni bune la adresa guvernului prin contestarea bugetului la CCR. Acest gest fără precedent denotă o lipsă de responsabilitate care poate afecta credibilitatea României, implicit indicatorii macroeconomici ai României. Prin această atitudine dl preşedinte demonstrează că nu este interesat nici de creşterea veniturilor populaţiei, nici de creşterea investiţiilor, nici de îmbunătăţirea actului medical, nici de creşterea accesului la educaţie, ci doar de campania electorală. Este de neînţeles de ce preşedintele a ales să blocheze prin acest gest creşterea alocaţiilor copiilor, deşi în urmă cu câteva zile clama acest lucru. Mă întreb când spune adevărul - când face declaraţii politice de campanie sau când anunţă că a blocat bugetul. Sau preşedintele se teme cumva că acest buget de dezvoltare va duce la prea multe investiţii”, a declarat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern.

Ea a apreciat că motivele invocate pentru atacarea bugetului la CCR nu au niciun fel de suport în realitate.

”O dovedesc cifrele oficiale şi faptele guvernării. Nu o să reiau creşterile substanţiale prevăzute îăn buget pentru sănătate, educaţie şi ibnvestiţii, despre care au vorbit şi guvernul, şi parlamentul. Îi reamintesc însă dlui preşedinte câteva cifre care nu pot fi contestate de nimeni, indiferent de ce parte a spectrului politic s-ar afla. PIB a crescut de la 595 miliarde lei în 2012 la 950 de miliarde de lei în 2018. Vorbim de4spre o majorare cu 59%. Veniturile bugetare au crescut de la 193 miliarde lei în 2012 la 295 miliarde lei în 2018 - o majorare cu 53%. În acelaşi timp, ponderea datoriei publice în PIB a scăzut cu cinci procente, iar salariul mediu net a crescut de la 1507 lei în 2012 la 2665 lei în 2018, adică o creştere de 76%. În aceste condiţii e evident că singura preocupare a dlui preşedinte e campania electorală în care a intrat de ceva vreme iar atitudinea domniei sale nu are nicio legătură cu interesele românilor şi ale României”, a adăugat premierul.

Reacţia şefului Executivului vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vinerea trecută, că sesizează la CCR Legea bugetului de stat pe 2019. El a afirmat că ”guvernarea PSD a eşuat”, anunţând că cere CCR o analiză şi pe Legea de aprobării plafoanelor. Şeful statului a punctat că bugetul este unul nerealist, supraevaluat şi întârziat, catalogând PSD ca partid incompetent şi incapabil să conducă România. Iohannis a adăugat că o victimă a bugetului pentru anul în curs este administraţia locală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici