Voiculescu: Activitatea preşedintelui nu se măsoară în drumuri în piaţă, ci în tratate politice

Preşedintele PC, Dan Voiculescu, a prezentat public, sâmbătă, la Alba Iulia, o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu, în care îl acuză pe acesta că încearcă să-şi atragă capital electoral prin prezenţa în Piaţa Universităţii, dar şi că ar dori să-şi supună instituţiile statului.

1 afișare
Imaginea articolului Voiculescu: Activitatea preşedintelui nu se măsoară în drumuri în piaţă, ci în tratate politice

Voiculescu: Activitatea preşedintelui nu se măsoară în drumuri în piaţă, ci în tratate politice

Voiculescu îl acuză în textul scrisorii deschise pe Traian Băsescu că încearcă să distragă atenţia de la realitatea celor trei ani de când este preşedinte, iar prezenţa sa la Universitate "este un alt gest de imagine" .

"Fie că vă duceţi la podul de la Mărăcineni, fie că vă duceţi la Glina, fie că vă aflaţi în Piaţa Universităţii, acţiunile dumneavoastră rămân doar acţiuni de imagine, fără niciun efect în realitatea de zi cu zi a oamenilor. Fără nicio legătură cu activitatea instituţională a preşedintelui României. Doresc să vă spun, domnule preşedinte, deşi sunt convins că ştiţi, că şeful unui stat modern european nu cheamă poporul în piaţă o dată la trei luni. Activitatea preşedintelui nu se măsoară în drumurile în piaţă, ci în tratatele de politică externă sau în promulgarea de legi şi în medierea crizelor politice. Şi mai ales ţin să vă spun, domnule preşedinte, că un şef de stat îşi respectă proiectul politic asumat", se mai arată în scrisoarea deschisă a liderului PC.

Dan Voiculescu a ţinut să-i amintească preşedintelui declaraţia făcută imediat în ziua în care a câştigat alegerile prezidenţiale din 2004, când Traian Băsescu spunea: «Voi fi un preşedinte drept, un preşedinte care va face ca instituţiile statului să funcţioneze. Un preşedinte care va lucra, în primul rând, pentru cei 22 de milioane de români».

"Este proiectul asumat de dumneavoastră după ce aţi fost ales şef al statului. Acum, la trei ani de la aceste declaraţii, vă pot spune, domnule preşedinte, că aţi eşuat complet sau aţi minţit lamentabil. Vă pot spune că nu sunteţi un preşedinte drept, că aţi făcut instituţiile să funcţioneze doar în interesul dumneavoastră şi că aţi lucrat nu pentru 22 de milioane de români, ci pentru a dobândi mai multă putere", a mai spus Voiculescu.

El a inclus în scrisoarea deschisă adresată şefului statului şi o referire la raportul Transparency International, care arată că România este în continuare cea mai coruptă ţară din Europa.

Liderul PC îl acuză pe Traian Băsescu că, deşi vorbeşte despre dreptate, CSM constată că procurorii numiţi se fac vinovaţi de abuzuri şi de abateri de la lege. Voiculescu susţine că şeful statului s-a preocupat mai mult de schimbări în justiţie decât de promulgarea legilor.

"În afara acestui continuu spectacol de imagine, adevărul mandatului dumneavoastră se poate vedea doar urmărind ceea ce aţi făcut cu adevărat ca preşedinte în acest timp. (…) Adevărul mandatului dumneavoastră, domnule preşedinte, este următorul: din cele peste 3.700 de decrete emise de când sunteţi preşedinte al României, peste 1.300 au vizat schimbări sau numiri de procurori şi judecători cărora să le fie frică de dumneavoastră. Mai mult de o treime din activitatea dumneavoastră a vizat schimbări în justiţie. Vă amintesc, domnule preşedinte, că numai în 18 aprilie 2007, în preziua suspendării dumneavoastră, aţi numit 50 de procurori. Prin comparaţie cu cele 1.300 de schimbări în sistemul de justiţie, aţi promulgat doar cu puţin peste 1.100 de legi", se mai arată în acelaşi material semnat de Dan Voiculescu.

Liderul Partidului Conservator îl acuză, de asemenea, pe Traian Băsescu că a fost interesat de consolidarea propriei puteri şi a unui "sistem de putere personală" mai eficientă şi mai distructivă decât acela pe care l-a condamnat în 2004.

"Schimbarea promisă în 2004 a urmărit nu eradicarea sistemului ticăloşit, ci primenirea lui cu oameni fideli dumneavoastră. Aţi creat un sistem care s-a fortificat în ultimii trei ani prin impunerea continuă, pe neştiute, a oamenilor cheie în sistemul de justiţie. Aţi creat un sistem care apără afaceri de zeci de milioane de euro făcute de firme care se află în apropierea preşedintelui. Aţi creat un sistem care generează pe bandă abuzuri incredibile şi încălcări ale drepturilor omului. Şi, în aceste condiţii, pozaţi în luptător anticorupţie. Vă asigur, domnule preşedinte, că mai sunt oameni cinstiţi în această ţară, mult mai cinstiţi decât dumneavoastră, care - în plus - au şi făcut câte ceva pentru semenii lor. Nu vă văd bine, domnule preşedinte, puterea este efemeră", şi-a încheiat preşedintele PC, Dan Voiculescu, scrisoarea publică citită sâmbătă la Alba Iulia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici