Winkler (UDMR): Uniunea Federală a Naţionalităţilor Europene a aprobat o rezoluţie de urgenţă, îngrijorată de situaţia de la UMF Târgu-Mureş

Uniunea Federală a Naţionalităţilor Europene a adoptat o rezoluţie de urgenţă, în care îşi declară îngrijorarea privind limitarea unui drept al minorităţii maghiare, prin anularea deciziei referitoare la înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară în cadrul UMF Târgu-Mureş,

289 afișări
Imaginea articolului Winkler (UDMR): Uniunea Federală a Naţionalităţilor Europene a aprobat o rezoluţie de urgenţă, îngrijorată de situaţia de la UMF Târgu-Mureş

Winkler (UDMR): Uniunea Federală a Naţionalităţilor Europene a aprobat o rezoluţie de urgenţă, îngrijorată de situaţia de la UMF Târgu-Mureş

Uniunea Federală a Naţionalităţilor Europene (FUEN) a aprobat această rezoluţie la iniţiativa delegaţiei UDMR, la congresul desfăşurat la Moscova, conform unei postări de duminică, de pe site-ul europarlamentarului UDMR Iuliu Winkler.

Winkler arată că rezoluţia de urgenţă, adoptată sâmbără, în unanimitate, "condamnă deposedarea de drepturi a minorităţilor etnice şi lingvistice", delegaţii manifestându-şi îngrijorarea faţă de ultimele decizii în materie luate de Guvernul României.

Demnitarul menţionează că, potrivit celei mai mari organizaţii-umbrelă a minorităţilor etnice şi lingvistice din Europa, "revocarea oricărui drept deja dobândit înseamnă un regres în democraţie".

"Decizia recentă a Guvernului României şi intenţiile declarate în mod public par să nu ţină cont de recomandările Consiliului European, de procedurile legale ale UE şi de criteriile de la Copenhaga asumate în procesul de aderare a României la UE", se afirmă în rezoluţie, în care se mai face referire la Tratatul de la Lisabona care statuează faptul că minorităţile sunt o valoare fundamentală a UE.

Iuliu Winkler mai notează că FUEN solicită Guvernului României să continue dialogul cu reprezentanţii comunităţii maghiare pentru a evita înregistrarea de regrese în actualul sistem de protecţie a minorităţilor.

La cel de al 57-lea Congres al FUEN, delegaţia UDMR a fost formată din europarlamentarii Iuliu Winkler şi Sógor Csaba, şi secretarul internaţional al UDMR, Vincze Loránt.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinţa de suspendare. Guvernul Ponta a decis, însă, să retragă recursul formulat de fostul Executiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici