(P) SIF Moldova devine EVERGENT Investments

Societatea de investiţii financiare recunoscută în piaţa de capital ca cea mai dinamică în ultimii 10 ani a primit avizul ASF pentru schimbarea denumirii.

794 afișări
Imaginea articolului (P) SIF Moldova devine EVERGENT Investments

(P) SIF Moldova devine EVERGENT Investments

Bucureşti, 8 martie 2021 - În premieră, o societate de investiţii financiare îşi schimbă denumirea şi se aliniază noii legislaţii privind fondurile de investiţii alternative, în cadrul european. EVERGENT Investments este noul nume sub care funcţionează compania cu cea mai mare capitalizare dintre toate societăţile de investiţii financiare listate la BVB (1,385 miliarde lei). În ultimii 10 ani, compania a avut o dinamică susţinută de creştere, rata compusă a randamentului fondului fiind de 9,23%, cu 1,77% mai mare decât randamentul mediu obţinut de toate celelalte fonduri de acţiuni din România*.

Schimbarea denumirii subliniază performanţele ultimilor 10 ani. Un model de business performant, calitatea managementului, strategia aplicată pe portofolii şi o cultură organizaţională solidă  sunt factorii care au contribuit la acest succes.

Suntem convinşi că performanţa ultimilor 10 ani, stadiul actual de dezvoltare al companiei şi mai ales investiţiile făcute pentru a genera valoare pe termen lung se vor reflecta şi evidenţia mult mai bine într-o noua identitate, un nou nume. EVERGENT Investments ne poziţionează corect în mediul investiţional din România şi în regiune, în special pe piaţa de capital, dar şi pentru dezvoltarea de noi afaceri.

Ne-am definit astfel misiunea în faţa acţionarilor, apoi am urmărit cu perseverenţă să aplicăm strategia şi politicile necesare. Cel puţin în ultimii 10 ani, am generat o rată medie anuală de apreciere a valorii pentru acţionarii noştri de 13,2%, compusă din dividende încasate de aceştia şi creşterea activelor din spatele acţiunilor pe care le deţin. Ne-am definit obiectivul de a fi lideri pe piaţa românească de capital, pentru a genera beneficii pentru toţi stakeholderii, fiind în asentimentul investitorilor şi angajaţilor noştri. Pentru a ne atinge scopul, ne bazăm pe valori ca responsabilitate, inovaţie, performanţă, diligenţă în acţiune şi modul în care ne depăşim limitele pentru a fi mai buni. Valorile noastre sunt bine înrădăcinate în cultura noastră organizaţională, acestea ne ghidează, atât la nivel personal, cât şi în strategia de business. Echipa noastră este formată din oameni talentaţi şi perseverenţi, care împărtăşesc aceleaşi valori, ce au devenit avantajele noastre competitive şi au generat performanţă. Datele publice atestă că suntem cea mai valoroasă companie de investiţii financiare din România în ultimii 3 ani, cu o capitalizare la zi de 1,385 miliarde lei. Sunt încântat să vă amintesc că ultimii 10 ani am acordat acţionarilor noştri dividende în echivalent de peste 150 milioane de euro, în timp ce am dublat activele administrate până la 2,2 miliarde lei.

Filozofia noastră investiţională se traduce prin a construi în mod continuu, pentru  a valorifica idei şi oportunităţi, pentru a genera performanţă pe termen lung. În mod concret, strategia EVERGENT Investments a vizat în primul rând creşterea performanţei portofoliul listat, cu cei doi piloni ai săi, financiar-bancar şi energetic-industrial, care a devenit sursa principală de profit şi de resurse pentru noi investiţii. Având vânt în pânze de la actualul Consiliu de administraţie, profitând de expertiza si experienţa recunoscută a membrilor săi, am început şi continuăm curajos investiţii de tip private equity în special în agribusiness şi real-estate. Nu în ultimul rând, am reuşit să extragem valoare, resurse importante, chiar şi din portofoliul neperformant moştenit din privatizare, în ciuda faptului că activitatea pe acest portofoliu este mai puţin o prioritate managerială.

Modelul nostru creează continuu cash flow pozitiv, ceea ce ne permite să investim mai departe în creşterea companiei şi să avem o politică predictibilă de dividend şi programe de răscumpărare anuale în avantajul acţionarilor.

Am reuşit să încheiem cu succes anul 2020, un an cu multiple provocări. Rezultatul net neauditat de 56,08 milioane lei, format din profit net şi câştig net reflectat în rezultatul reportat este cu 44% mai mare decât cel bugetat, ceea ce validează soliditatea modelului nostru de business şi în condiţii extreme. De asemenea, nivelul investiţiilor de 174 milioane lei în 2020 a depăşit cu 66% nivelul bugetat. Toate aceste rezultate, pe lângă transparenţa cu care am obişnuit piaţa, o guvernanţă corporativă consolidată în timp, preocuparea pentru performanţă şi nu pentru conflicte, au condus la creşterea interesului investitorilor pentru acţiunea (SIF2) EVER şi în consecinţă, la creşterea valorii acţiunii cât mai aproape de VUAN (2,1 lei la 30 ian 2021), prin reducerea discountului de tranzacţionare.

Altfel spus, ne dorim ca valoarea şi performanţa activelor noastre să fie recunoscute prin valoarea companiei în piaţă, acesta fiind şi obiectivul nostru principal.

În final, păstrând tradiţia bourului moldovenesc şi simbolistica taurului din pieţele în creştere, mergem mai departe, la un nou nivel, cu un nou avânt, sub semnul unui simbol distilat şi încoronat cu nestemate preţioase, care nu sunt altceva decât oamenii noştri care lucrează pentru a transforma ideile în oportunităţi şi pe acestea în performanţă.” a declarat Claudiu Doroş, Director General EVERGENT Investments.

EVERGENT Investments reflectă o companie de investiţii dinamică şi inovatoare, care valorifică oportunităţile şi care va continua să pună accent pe responsabilitate investiţională şi realizarea de randamente constante şi consistente pentru acţionarii săi. Recunoscută  pentru strategia investiţională robustă, compania intră într-un amplu proces de schimbare de nume şi imagine consolidându-şi  poziţia de lider pe piaţa românească de capital.

“În viziunea noastră, succesul companiei este definit ca succesul acţionarilor noştri. Abordarea din această perspectivă ne-a determinat să căutăm noi orizonturi, să ne dezvoltăm continuu, să ne rafinăm tacticile şi strategia astfel încât să optimizăm modelul de business.

Schimbările mediului în care operăm au determinat unele schimbări şi în structura portofoliului nostru.

În aceşti ani, am explorat sectoare care nu erau pe radarul multor investitori instituţionali. Peste 75-80% dintre direcţiile strategice pe care le avem în derulare, nu existau în urmă cu 10-15 ani.

Am inaugurat cu succes demonstrat investiţiile în private equity, un element diferenţiator.

Am abordat o strategie pe termen lung şi suntem deschişi noilor iniţiative, valorificând oportunist diverse iniţiative.

Am investiti peste 400 milioane de euro în 3 mari clase de active:

  • acţiuni cotate,
  • acţiuni necotate, în particular private equity
  • unităţi de fond şi instrumente monetare, generând dublarea valorii activelor în aceşti ani.

Cei doi piloni de bază ai portofoliului nostru asigură stabilitatea fluxurilor de dividend. În cadrul lor au loc frecvente reechilibrări intra-sectoriale în funcţie de semnalele provenite din analiza continuă a indicatorilor fundamentali, de  sentiment şi a analizei tehnice.

Pentru că performanţa portofoliului listat este în mod constant peste medie, am generat un efect amplificat asupra rentabilităţii şi a profitabilităţii pe termen lung. Astfel, în perioada de 10 ani între 2010 şi 2020 am generat un randament mediu compus de 9.2% anual, o performanţă în sine, mai ales în comparaţie cu randamentul mediu al tuturor fondurilor de equity din România, care a fost de 7.5%. Pentru un manager de fond, generarea unui alfa pur de 1.7% (9.2-7.5) este un prilej de deosebită satisfacţie. Pentru acţionari, acest randament este o dovadă a unor alegeri înţelepte de expunere pe fondul nostru. Alfa este un termen folosit în finanţe şi investiţii pentru a indica performanţa unei strategii sau a unui manager de fond peste randamentul pieţei sau al industriei în general. Alfa reprezintă perfomanţa demonstrată.

 

Despre EVERGENT Investments (1) by Mediafax.ro on Scribd

Sursă: Statistici Oficiale de la Societatea Administratorilor din România

În concluzie, noua denumire EVERGENT Investments redă cine suntem astăzi, o echipă de oameni talentaţi, experţi în domeniile lor, procese investiţionale testate, tactici diverse, oportunităţi valorificate, strategie performantă, de fapt o companie de investiţii solidă şi puternică ce se aliniază cu aşteptările investitorilor, dar şi a comunităţii din care facem parte.”, a declarat Cătălin Iancu, Director General Adjunct EVERGENT Investments.

Sloganul “DRIVE FOR PERFORMANCE” exprimă un avânt continuu, de anduranţă al echipei de profesionişti ce valorifică abordarea precisă, riguroasă, inteligentă şi creativă în strategiile de business, pentru a genera performanţa. Logo-ul a fost creat sub inspiraţia conceptului de forţă a oportunităţilor fiind reprezentat grafic de o metamorfoză a două simboluri puternice: taurul specific pieţelor financiare şi bourul Moldovei, emblema provinciei istorice în care s-a născut societatea.

Echipa de management a primit în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din februarie votul de încredere al investitorilor, fiind aleşi ca membri ai Consiliului de administraţie Ceocea Costel, Ciorcilă Horia, Doroş Liviu Claudiu, Iancu Cătălin-Jianu-Dan şi Radu Octavian-Claudiu.

De asemenea, Claudiu Doroş şi Cătălin Iancu au fost aleşi în funcţiile de Preşedinte, respectiv Vicepreşedinte ai boardului EVERGENT Investments.

Despre EVERGENT Investments

EVERGENT Investments este un Administrator de Fonduri de Investiţii Alternative (AFIA) autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu nr. 20/23.01.2018 listat la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul EVER. Compania a funcţionat până la 01.03.2021 sub numele SIF Moldova cu simbolul bursier SIF2. Societatea deţine un portofoliu de active evaluat la 2.137 milioane lei, la 30 decembrie 2020. Raportat la valoarea totală a activelor administrate, portofoliul de acţiuni cotate deţine ponderea principală, de 70.1%, în timp ce ponderea acţiunilor necotate este de 9,9%. Principalele sectoare în structura portofoliului raportat la valoarea totală a activelor sunt: financiar 44,4%,  energetic 16%, industria prelucratoare 7%  şi imobiliare 6,9%.

EVERGENT Investments are 38 angajaţi la nivel naţional, iar echipa executivă este formată din Claudiu DOROŞ în calitate de Director general (CEO) şi Cătălin IANCU în calitate de Director general adjunct (Deputy CEO).

 

Despre EVERGENT Investments (1) by Mediafax.ro on Scribd

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici