21 decembrie 1989, Timişoara. Operaţiunea „Tunetul şi Fulgerul” planul ascuns al lui Ceauşescu de a supune oraşul răzvrătit

La 21 decembrie 1989, dimineaţa, Proclamaţia Frontului Popular Democratic este citită pentru prima oară în faţa a peste 100.000 de timişoreni, aflaţi în grevă generală. Deşi Timişoara Timişoara se declarase oraş liber şi în stradă erau mii de oameni, Nicolae Ceauşescu face o ultimă încercare de a pune piciorul pe grumazul manifestanţilor.

4639 afișări
Imaginea articolului 21 decembrie 1989, Timişoara. Operaţiunea „Tunetul şi Fulgerul” planul ascuns al lui Ceauşescu de a supune oraşul răzvrătit

21 decembrie 1989, Timişoara. Operaţiunea „Tunetul şi Fulgerul” planul ascuns al lui Ceauşescu de a supune oraşul răzvrătit

Se pune la cale operaţiunea „Tunetul şi Fulgerul”, ce prevedea atacarea demonstranţilor din Piaţa Operei, cu tancuri şi TAB-uri, încercuirea şi arestarea lor, urmate de aducerea unor alţi muncitori, militari şi securişti fideli regimului.

Memorialulrevolutiei.ro scrie că generalii aflaţi la Timişoara au întocmit un plan complex, conform căruia demonstranţii din Piaţa Operei, urmau să fie atacaţi cu unităţi de TAB-uri şi două elicoptere dinspre Catedrală şi 50 de tancuri dinspre hotelul „Continental”. Unităţile militare din cazarma Oituz urmau să înconjoare circular zona pentru a împiedica pătrunderea altor protestatari.

Contramanifestaţie cu forţe fidele regimului

Demonstranţii aflaţi în Piaţa Operei urmau să fie dispersaţi şi arestaţi, iar în locul lor, în piaţă urmau să intre două coloane de muncitori aduşi de către activiştii de partid de pe platforma industrială din Calea Buziaşului, urmaţi de militari M.Ap.N. şi 22.000 de gărzi patriotice din Oltenia.

Citeşte continuarea pe platforma REVOLUTIONS

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici