Cât alcool e „prea mult” şi unde recomandă medicii să punem limita. Consumul băuturilor alcoolice, în creştere în timpul pandemiei

  • Consumul de alcool a crescut în SUA cu aproximativ 8% în ultimii 20 de ani, iar în timpul pandemiei s-a constatat accelerarea consumului de alcool. În acest context, noile orientări dietetice din SUA recomandă ca bărbaţii să nu consume mai mult de o doză de băutură alcoolică pe zi.
  • Industria alcoolului şi-a exprimat obiecţiile, iar unii oameni de ştiinţă au sugerat că trebuie pus un accent mai mare pe excesul de alcool, şi nu pe consumul moderat.
  • Specialiştii elogiază noua măsură, susţinând că astăzi există multe dovezi care arată că alcoolul contribuie la apariţia mai multor boli, în special a cancerului.
12162 afișări
Imaginea articolului Cât alcool e „prea mult” şi unde recomandă medicii să punem limita. Consumul băuturilor alcoolice, în creştere în timpul pandemiei

Sursa FOTO: Profimedia

Bărbaţii nu ar trebui să consume mai mult de o băutură alcoolică pe zi, potrivit recomandărilor unui comitet federal în privinţa noilor orientări dietetice din SUA. Aceasta reprezintă o reducere la jumătate a limitei recomandate până acum, care era de până la două băuturi pe zi pentru bărbaţi şi până la o băutură pe zi pentru femei. Această schimbare reflectă modificarea concepţiei oamenilor de ştiinţă cu privire la consumul moderat de alcool, dat fiind faptul că în timpul pandemiei s-a constatat accelerarea consumului de alcool în rândul americanilor.

Cercetările anterioare legau consumul moderat de alcool de un risc mai mic al bolilor de inimă. Însă mulţi experţi în sănătate spun acum că unele dintre aceste studii sunt imperfecte, existând dovezi din ce în ce mai clare, care arată că alcoolul are riscuri mult mai ample asupra sănătăţii.

Studiile arată că riscurile de mortalitate atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei încep să crească după consumul unei jumătăţi de doză standard de alcool, afirmă dr. Naimi. Consumul de alcool în SUA a crescut cu aproximativ 8% în ultimii 20 de ani, conform datelor Institutului Naţional de Abuz de Alcool şi Alcoolism. Şi vânzările de alcool au crescut cu 23,6% din martie, când a lovit pandemia Covid-19, până la 1 august, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, potrivit companiei de cercetare Nielsen.

Elizabeth Mayer-Davis, preşedinta departamentului de nutriţie de la Universitatea din Carolina de Nord de la Chapel Hill, care a prezidat subcomisia care a revizuit recomandările privind băuturile, spune că noua recomandare vine pe fondul creşterii consumului de alcool şi al înmulţirii dovezilor care arată că alcoolul contribuie la apariţia mai multor boli, în special a cancerului.

Nigel Brockton, vicepreşedinte al departamentului de cercetare de la Institutul American pentru Cercetarea Cancerului, a lăudat noua propunere. „Acest lucru poate aduce o contribuţie substanţială la creşterea sănătăţii oamenilor şi la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului”. Dr. Brockton a afirmat că există dovezi clare că riscul apariţiei a şase tipuri de cancer este potenţat de consumul de alcool. Patru astfel de tipuri de cancer – de esofag, de stomac, de ficat, de cap şi de gât – sunt mai frecvente la bărbaţi decât la femei. Pentru cancerul mamar şi esofagian, orice cantitate de alcool creşte riscul, spune el.

Constatările anterioare, care sugerează că alcoolul ar avea anumite beneficii asupra sănătăţii, au fost puse sub semnul întrebării de studii mai recente, spune dr. Koob. De exemplu, cercetările care asociază consumul moderat de alcool cu mai puţine boli cardiovasculare include adesea oameni care au o dietă mediteraneană, spune el, astfel încât efectele asupra sănătăţii pot veni de la alimentele consumate, şi nu de la alcool.
Unii oameni de ştiinţă spun că liniile directoare ar trebui să se concentreze mai mult pe excesul de alcool. Eric Rimm, profesor de epidemiologie şi nutriţie la Harvard T.H. Chan School of Public Health, afirmă că obiectivul ar trebui să fie reducerea consumului excesiv de alcool, nu scăderea limitei pentru consumul moderat de alcool. De asemenea, el nu este de acord cu ideea că limita recomandată pentru băuturi alcoolice ar trebui să fie aceeaşi pentru bărbaţi şi pentru femei, susţinând că efectul biologic al alcoolului asupra corpului femeilor este mai puternic decât cel asupra corpului bărbaţilor.
Noua măsură a atras obiecţii din partea industriei alcoolului. Tiffany Sizemore-Ruiz, consilier medical pentru Distilate Spirits Council din Statele Unite, şi-a exprimat săptămâna trecută dezacordul faţă de noua măsură. Ea a spus că limitarea consumului de alcool pentru bărbaţi nu este fondată ştiinţific şi că nu s-au realizat suficiente cercetări care să examineze în mod specific diferenţa dintre una şi două doze de băuturi zilnice.

Dariush Mozaffarian, decanul Şcolii Friedman de Ştiinţă şi Politică Nutriţională de la Universitatea Tufts din Boston, care nu a făcut parte din comitetul de orientări dietetice şi nu a fost implicat în acest proces, a declarat că limita inferioară este o recomandare raţională, susţinută de cercetare, afirmând că numeroasele  daune pe care alcoolul le are asupra sănătăţii justifică deplin luarea unei asemenea decizii.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici