O genă de risc moştenită de la neanderthalieni, motivul pentru care unele persoane dezvoltă Covid sever

Respectiva variantă genetică legată de şansele crescute de a dezvolta Covid în stare gravă ar fi protectoare împotriva infecţiei cu HIV.

805 afișări
Imaginea articolului O genă de risc moştenită de la neanderthalieni, motivul pentru care unele persoane dezvoltă Covid sever

Sursa Foto-Wikipedia Commons

Un factor ereditar, o secvenţă genetică a cărei origine este chiar urmărită până la omul de Neanderthal, te expune riscului de a dezvolta Covid într-o formă gravă. Are, totuşi, un avantaj pentru oameni: această variantă genetică a avut ca rezultat o protecţie sporită împotriva HIV, relevă un studiu publicat în revista PNAS şi realizat la Institutul German Max Planck. 

În toamna anului 2020, Hugo Zeberg, de la Karolinska Institutet din Stockholm, a descoperit că persoanele care poartă această secvenţă genetică care datează de la neanderthalieni riscă să se îmbolnăvească grav de Covid.

În special, grupul, într-un studiu publicat în Nature, a observat că unele variante genetice prezente în cromozomul 3 moştenit din ADN sunt asociate cu un risc triplu de a fi nevoit să recurgă la ventilaţie mecanică. De atunci, oamenii de ştiinţă s-au întrebat de ce o secvenţă genetică dezavantajoasă este atât de răspândită la oameni. Ipoteza este că are, de fapt, şi un efect pozitiv şi asupra sănătăţii umane.

Pentru a afla, experţii au analizat genele adiacente secvenţei şi au identificat gena pentru un receptor al sistemului imunitar - CCR5 - important pentru procesul infecţios al virusului HIV. Oamenii de ştiinţă au descoperit că secvenţa de Neanderthal reduce numărul de receptori CCR5 şi astfel reduce capacitatea infecţioasă a HIV. Cei care au această secvenţă pe ADN-ul lor au un risc redus cu 27% de a contracta HIV.

Studiul s-a bazat pe datele genetice ale unui eşantion mare de indivizi care şi-au depus ADN-ul în biobancile FinnGen, UK Biobank şi Michigan Genomic Initiative. „Acest lucru arată cum o variantă genetică poate avea atât efecte pozitive, cât şi negative: veşti proaste dacă o persoană ia SARS-CoV-2, dar veşti bune pentru că oferă protecţie naturală împotriva HIV”, spune specialiştii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici