Premieră în Timişoara. Ecografii Doppler pentru monitorizarea riscului de tromboză la pacienţii post-Covid

  • Specialiştii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara au iniţiat un proiect, în premieră, prin care pacienţii post Covid-19 sunt investigaţi imagistic cu ajutorul unei ecografii Doppler.
  • Aceasta permite evaluarea fluxului de sânge în timp real.
446 afișări
Imaginea articolului Premieră în Timişoara. Ecografii Doppler pentru monitorizarea riscului de tromboză la pacienţii post-Covid

Premieră în Timişoara. Ecografii Doppler pentru monitorizarea riscului de tromboză la pacienţii post-Covid

„Ultrasonografia sau ecografia sistemului venos, îndeosebi la venele inferioare, este importantă în cazul pacienţilor imobilizaţi o perioadă lungă la pat, care au factori de risc vascular ce implică stază venoasă sau tare asociate. În cazul lor există riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă, adică înfundarea venei respective cu trombi (cheaguri de sânge). În cazul pacienţilor Covid 19 am depistat numeroase situaţii de embolism pulmonar şi unul dintre factorii de risc înalt pentru producerea embolismului este tromboza venoasă profundă”, a declarat Antonio Fabian, medic radiolog la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara.

Practic, o ecografie Doppler poate determina cât de rapid curge sângele, prin măsurarea vitezei de modificare a nivelului său. Cu ajutorul acestui tip de investigaţie imagistică se monitorizează fluxul sangvin la nivelul arterelor şi venelor, atât în cazul membrelor inferioare şi superioare, cât şi la nivelul arterelor cervicale sau cerebrale.

Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, ecografia de tip Doppler este noninvazivă, noniradiantă şi poate fi executată la patul bolnavului. Investigaţia durează între 20 şi 30 de minute şi poate fi efectuată de mai multe ori fără ca sănătatea pacientului să fie afectată.

„Folosim această tehnică de ecografie vasculară pentru două categorii de pacienţi. Prima o reprezintă cei internaţi în spital şi imobilizaţi la pat, vorbim de pacienţii în Terapie Intensivă sau în saloane, şi cei în reevaluare post Covid. Aceşti pacienţi au un risc major de a dezvolta tromboză vasculară periferică. Această tehnică ne permite să monitorizăm constant bolnavul pentru a observa, de fapt, momentul în care el produce un cheag de sânge sau un tromb la nivelul vaselor. În această situaţie, tratamentul acestor pacienţi se schimbă, este un tratament mai dur, mai agresiv, care are rolul de a dizolva acest cheag de sânge. Cea de-a doua categorie este a pacienţilor care se prezintă în spital având deja această patologie instalată, putem să observăm, prin această tehnică, tromboza vasculară şi gradul ei de extindere”, a spus Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara.

Reprezentanţii spitalului susţin că acest aparat completează spectrul de investigaţii imagistice ce sunt realizate în Centrul de Radiologie de Performanţă al Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici