100 de chiriaşi ANL au protestat la Timişoara cerând primăriei să-i lase să cumpere apartamentele - FOTO

Aproximativ 100 de persoane, chiriaşi ANL, au protestat, joi, la Timişoara cerând primăriei să le permită să îşi cumpere apartamentele, manifestanţii ieşind cu bagajele în faţa blocurilor şi susţinând că vor pleca din ţară dacă doleanţele nu le sunt îndeplinite.

1177 afișări
Imaginea articolului 100 de chiriaşi ANL au protestat la Timişoara cerând primăriei să-i lase să cumpere apartamentele - FOTO

100 de chiriaşi ANL au protestat la Timişoara cerând primăriei să-i lase să cumpere apartamentele

Circa 100 de persoane, familii care locuiesc în blocurile ANL din Timişoara, au ieşit, joi după-amiaza, în faţa blocurilor pentru a cere primăriei să le permită să îşi cumpere apartamentele.

Protestatarii au afişat mesaje fie pe tricouri, fie pe bannere sau bucăţi de cearşafuri puse pe blocurile respective: „Am primit termenul limită: Paştele Cailor”, „Ioachim Miloia dă în judecată Primăria Timişoara pentru defăimare”, „ANL Timişoara Bl. B8-B12 Aici Locuieşte Sfântul Aşteaptă”, „Aşteptăm intabularea ne apucă pensionarea”, „Bine aţi venit la blocurile care nu există” sau „Ne-am săturat să plătim pentru greşelile voastre”.

Unii dintre ei au scos şi bagajele în faţa blocurilor, anunţând că vor pleca în Congo.

Protestatarii sunt nemulţumiţi că blocurile ANL în care locuiesc au fost ridicate fără autorizaţie de construcţie şi nu au fost intabulate, ceea ce înseamnă că nu pot fi nici vândute de municipalitatea timişoreană, deşi chiriaşii ar dori să le cumpere.

„Nu mai credem în promisiunile primăriei, au trecut doi ani de când ni se spune că au început demersurile de intabulare, însă acestea nu au început nici acum. Suntem aduşi în pragul exasperării, nu ştim în ce alt mod am putea să mai convingem autorităţile că trebuie să aplice legea ANL. În mod cu totul simbolic, ne-am pregătit bagajele, să plecăm din ţară, aceasta este singura şansă pe care o mai avem, singura posibilitate care ne rămâne, după ce autorităţile guvernamentale şi locale efectiv ignoră ceea ce se întâmplă aici. Sunt familii cu copii, aici este viitorul ţării şi, cu toate acestea, suntem trataţi ca ultimii oameni”, a declarat unul din organizatorii protestului, Radu Trifan.

Blocurile ANL în cauză au fost finalizate în 2009, iar până în 2014 protestatarii susţin că au plătit o chirie modică. Ulterior acestei date, când ar fi putut să cumpere apartamentele, Primăria Timişoara a mărit chiriile nejustificat, susţin chiriaşii ANL, iar vânzarea apartamentelor a fost blocată de faptul că municipalitatea a descoperit că ele au fost ridicate fără autorizaţie de construcţie.

„Blocurile au fost terminate şi noi am intrat în ele în 2009, în 2014 au început să expire contractele de cinci ani şi au fost două categorii: cei care au împlinit 35 de ani plătesc din 2014 chirii majorate, iar cei care au împlinit pe parcurs 35 de ani li s-au majorat pe parcurs chiriile. Cred că mai sunt unul sau doi care nu plătesc în prezent chirii majorate”, a mai spus un protestatar.

Conform manifestanţilor, dacă anterior anului 2014 se plătea o chirie de 57 de lei lunar pentru un apartament de două camere, acum aceasta a ajuns la 652 de lei. Pentru un apartament cu o cameră, chiria a fost majorată de la 42 de lei pe lună la 530 de lei.

„Vrem să cumpărăm apartamentele, nu să plătim chirie. Vrem banii să nu-i mai pierdem, să nu-i mai aruncăm pe geam. Locuiesc aici din 2009, de când am primit apartamentele fără apă, fără curent, fără gaz. Luna trecută am plătit 500 de lei cheltuielile de întreţinere, plus 530 lei chiria, pentru un apartament de 44 de metri pătraţi”, a declarat o altă protestatară, Sanela Nicolici.

Chiriaşii au anunţat că unii dintre ei au acţionat în judecată Primăria Timişoara cerând în instanţă să se intabuleze locuinţele, să le fie vândute, iar chiriile plătite ilegal să li se restituie.

„Am dat în judecată primăria pentru că ni s-au majorat chiriile fără a ni se da posibilitatea să cumpărăm locuinţele. Pe de altă parte, eu nu împlinisem 35 de ani când ni s-a majorat chiria. Consider că este foarte important că ni s-a încălcat un drept, acela de a ne putea achiziţiona apartamentele. Acum chiar toată lumea a simţit că s-a săturat şi avem impresia că e o bătaie de joc. Cerem să se intabuleze locuinţele, pentru că este deja cazul şi să se poată cumpăra. Retroactiv, să ni se dea banii pe chirie sau să fie cumva recuperaţi, ca un fel de avans la cumpărarea apartamentelor”, a afirmat o protestatară, Octavia Truşcă.

Protestul a durat circa o oră, a fost autorizat şi s-a încheiat fără incidente.

Primăria Timişoara a luat legătura cu ANL în 2013, după ce actuala administraţie a descoperit că un număr de cinci blocuri ANL au fost ridicate fără autorizaţie de construcţie şi nu au fost niciodată intabulate. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat la începutul acestei săptămâni că intabularea apartamentelor ANL se va face în maximum două luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici