70% din populaţia globului trăieşte în regimuri nedemocratice sau în regres democratic. Ungaria, Polonia, Slovenia şi Serbia sunt ţările europene cu cele mai mari scăderi ale democraţiei

Un număr tot mai mare de ţări alunecă spre autoritarism, în timp ce numărul de democraţii consacrate care sunt ameninţate nu a fost niciodată atât de mare, a anunţat luni Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA), citat de Reuters.

1869 afișări
Imaginea articolului 70% din populaţia globului trăieşte în regimuri nedemocratice sau în regres democratic. Ungaria, Polonia, Slovenia şi Serbia sunt ţările europene cu cele mai mari scăderi ale democraţiei

70% din populaţia globului trăieşte în regimuri nedemocraatice sau în regres democratic - raport

Politicile populiste, utilizarea restricţiilor pandemiei COVID-19 pentru a reduce la tăcere criticii, tendinţa ţărilor de a imita comportamentul antidemocratic al altora şi dezinformarea folosită pentru a diviza societăţile sunt principalele vinovate, a declarat într-un raport organizaţia interguvernamentală cu sediul la Stockholm.

"Mai multe ţări decât oricând suferă de "eroziune democratică"", a declarat IDEA în studiul său din 2021 privind starea democraţiei, bazându-se pe date compilate începând cu 1975.

"Numărul de ţări care suferă de 'regres democratic' nu a fost niciodată atât de mare", a precizat acesta, referindu-se la domenii care includ controlul asupra guvernului şi independenţa justiţiei, precum şi libertatea presei şi drepturile omului.

Afganistanul, care a fost preluat de militanţii talibani în august, după retragerea trupelor internaţionale, este cel mai dramatic caz din acest an, în timp ce lovitura de stat din 1 februarie din Myanmar a marcat prăbuşirea unei democraţii fragile. Alte exemple includ Mali, care a suferit două lovituri de stat din 2020, şi Tunisia, unde preşedintele a dizolvat parlamentul şi şi-a asumat puteri de urgenţă.

Marile democraţii, precum Brazilia şi Statele Unite, au văzut preşedinţi care au pus sub semnul întrebării validitatea rezultatelor alegerilor, în timp ce India a grupurile de persoane carre au criticat politicile guvernamentale sunt urmărite penal.

Ungaria, Polonia, Slovenia şi Serbia sunt ţările europene cu cele mai mari scăderi ale democraţiei. Turcia a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi între 2010 şi 2020.

"De fapt, 70% din populaţia globală trăieşte în prezent fie în regimuri nedemocratice, fie în ţări în regres democratic", se arată în raport.

Pandemia COVID-19 a dus la o creştere a comportamentului autoritar al guvernelor. Studiul a afirmat că nu există nicio dovadă că regimurile autoritare sunt mai bune în lupta împotriva pandemiei, în ciuda rapoartelor din mass-media de stat chineză care susţin contrariul.

"Pandemia oferă instrumente şi justificări suplimentare pentru tactici represive şi reducerea la tăcere a disidenţei în ţări precum Belarus, Cuba, Myanmar, Nicaragua şi Venezuela", se arată în raport.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici