A renunţat la carieră pentru a fi casnică: fostul soţ trebuie s-o despăgubească cu peste 200.000 de euro

Despăgubirea, stabilită printr-o hotărâre a Tribunalului de Primă Instanţă şi Învăţământ numărul 3 din Vélez-Málaga, este suma salariului minim aferent tuturor celor 25 de ani în care cuplul a fost căsătorit.

2248 afișări
Imaginea articolului A renunţat la carieră pentru a fi casnică: fostul soţ trebuie s-o despăgubească cu peste 200.000 de euro

A renunţat la carieră pentru a fi casnică: fostul soţ trebuie s-o despăgubească cu peste 200.000 de euro

Sentinţă istorică dată de un tribunal din Spania. În 1995, de îndată ce s-a căsătorit, Ivana Moral, acum în vârstă de 48 de ani, acceptase să renunţe la cariera profesională pentru a se ocupa de treburile casnice. Acum, după ce a divorţat, în 2020, o hotărâre a Tribunalului de Primă Instanţă şi Educaţie numărul 3 din Vélez-Málaga, Spania, l-a forţat pe fostul ei soţ să o recompenseze cu 204.624 de euro pentru munca depusă la domiciliu de-a lungul celor 25 de ani de viaţă.

În plus, bărbatul va trebui să-i plătească şi o contribuţie de 500 de euro pe lună pentru următorii doi ani, un timp socotit de judecătoarea Laura Ruiz Alaminos „necesar pentru ca femeia să poată reintra în lumea muncii”.

Ce spune legea

La baza verdictului istoric (pe care soţul condamnat îl va putea contesta la o instanţă superioară) se află articolul 1.438 din Codul Civil iberic, potrivit căruia soţul şi soţia „contribuie la menţinerea sarcinilor căsătoriei. În absenţa unui acord, aceştia o fac proporţional cu resursele financiare respective. Munca casnică se calculează ca şi contributie la cheltuieli şi dă dreptul soţilor să obţină un onorariu pe care judecătorul îl determină, în lipsa unui acord, la încetarea regimului de separare”. Din acest punct de vedere, cei 204.624 de euro care vor ajunge în buzunarul femeii nu sunt altceva decât suma salariilor minime pentru toţi anii în care cuplul fusese căsătorit.

„Această sentinţă recunoaşte că viaţa ta merită, că munca şi sprijinul tău merită, că a fi în umbră are o valoare şi un preţ care a fost cuantificat”, a comentat sentinţa avocata Marta Fuentes pentru agenţia Efe, preluată de ziarul Málaga Hoy. Potrivit celor reieşite în timpul procesului, după nuntă, bărbatul îşi făcuse avere la nivel antreprenorial prin deschiderea unui lanţ de săli de sport, ajungând să se laude cu o avere cuprinsă între 5 şi 6 milioane de euro. Cuantumul despăgubirii este fără precedent în Spania.

Totuşi, asta nu este tot, întrucât persoana în cauză va trebui să se ocupe şi de întreţinerea celor două fiice născute din căsătorie, una de 14 şi una de 20 de ani, cu 400 şi respectiv 600 de euro pe lună.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici