Acte normative pentru pregătirea introducerii noului Cod de procedură civilă, adoptate de deputaţi

Două acte normative pentru pregătirea punerii în aplicare a noului Cod de procedură civilă şi unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti au fost adoptate, marţi, de Camera Deputaţilor, informează Ministerul Justiţiei (MJ).

394 afișări
Imaginea articolului Acte normative pentru pregătirea introducerii noului Cod de procedură civilă, adoptate de deputaţi

Acte normative pentru pregătirea introducerii noului Cod de procedură civilă, adoptate de deputaţi (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Actele normative prevăd măsuri pentru degrevarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi schimbarea competenţei teritoriale a instanţelor în materia contravenţiilor referitoare la neplata rovinietei de la locul constatării contravenţiei la domiciliul contravenientului, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de MJ.

În acelaşi timp, arată sursa citată, sunt cuprinse prevederi pentru pregătirea punerii în aplicare a noului Cod de procedură civilă, fiind amânate, pentru a da timpul necesar asigurării bazei materiale şi resurselor umane, normele privind desfăşuarea cercetării procesului/dezbaterea fondului în camera de consiliu şi pregătirea dosarului pentru căile de atac.

În aceste condiţii, prevederile noului Cod de procedură civilă vor intra în vigoare la 1 februarie 2013, cu exceptiile menţionate anterior, aplicabile de la data de 1 ianuarie 2016, precizează MJ.

Intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, anunţată pentru 1 septembrie 2012, a fost amânată pentru 1 februarie 2013.

Noul Cod penal şi de procedură penală ar trebui să intre în vigoare în cursul anului 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici