Adrian Streinu Cercel: Niciun copil nu va fi vaccinat obligatoriu, nu este nevoie de acordul scris

Vaccinarea copiilor, la fel şi cea a adulţilor, este benevolă, iar pentru imunizarea împotriva gripei A/H1N1 a şcolarilor şi a celor din grădiniţe nu este nevoie de acordul scris al părinţilor, ci doar de cel verbal, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.

77 afișări
Imaginea articolului Adrian Streinu Cercel: Niciun copil nu va fi vaccinat obligatoriu, nu este nevoie de acordul scris

Adrian Streinu Cercel: Niciun copil nu va fi vaccinat obligatoriu, nu este nevoie de acordul scris (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Nici nu am început vaccinarea (la copii - n.r.) şi avem deja tot felul de scenarii. Vreau să spun foarte clar: vaccinarea împotriva gripei cu virusul A/H1N1 nu este obligatorie, nici la adulţi şi nici la copii. Mai mult, campania de imunizare, acolo unde vor fi cereri de vaccinare în şcoli sau grădiniţe, se desfăşoară după tipicul campaniilor de vaccinare care au loc în învăţământ. Nu inventăm nimic, nu avem nicio strategie ieşită din comun sau specială în acest sens", a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Adrian Streinu-Cercel a precizat că, la fel ca la orice campanie, va fi anunţată conducerea şcolii că într-o anumită zi va începe vaccinarea copiilor împotriva gripei cu virusul A/H1N1.

"Conducerea şcolii va anunţa - repet, ca la oricare campanie de vaccinare - copiii despre imunizare. Forma în care este făcut anunţul ţine de fiecare şcoală. Şcolile decid dacă pun anunţ la avizier sau părinţii sunt anunţaţi la şedinţe. În ziua anunţată vor fi vaccinaţi numai copiii care vor. În cazul celor mai mici, să zicem cei din clasa pregătitoare sau ciclul primar, educatoarele şi învăţătoarele vor vorbi cu părinţii, asta pot face de pe acum, şi vor şti cine va fi vaccinat şi cine nu", a explicat secretarul de stat.

El a insistat asupra faptului că nu a cerut şi nu va fi cerut acord scris.

"Cine nu vrea să se vaccineze este liber să decidă. Nu vom obliga pe nimeni. Şi mai ales nu am cerut acordul scris al părinţilor", a mai spus secretarul de stat.

Potrivit statisticilor, la categoria de vârstă 6-16 ani ar fi aproximativ 2,2 milioane de copii şi elevi.

Anterior, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a declarat, pentru ziarul Gândul, că atunci când va începe vaccinarea împotriva gripei A/H1N1 la copii, se va face o informare în şcoli, prin avizier, iar părinţii care nu sunt de acord cu imunizarea trebuie să-şi exprime dezacordul. "Dacă nu va exista acest dezacord, vaccinarea se va face automat", a declarat, pentru Gândul, profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici