ALEGERI PREZIDENŢIALE, turul II - Meleşcanu: E un număr impresionant de oameni la Paris. Mesajul meu de a veni devreme a avut impact

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, la Paris, că numărul de oameni care aşteaptă să voteze este "impresionant", iar mesajul său ca românii din diaspora să se prezinte cât mai devreme la vot a fost eficient, şeful diplomaţiei estimând, totodată, că ar putea vota 10.000 de persoane.

572 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PREZIDENŢIALE, turul II - Meleşcanu: E un număr impresionant de oameni la Paris. Mesajul meu de a veni devreme a avut impact

Teodor Meleşcanu (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Avem satisfacţia că aici, la secţiile de votare, apelul nostru către cetăţenii care doresc să-şi exprime dreptul de vot pentru a veni cât mai de dimineaţă la secţiile de votare a fost, într-adevăr, urmat. La ora actuală avem deja un număr important de oameni care aşteaptă, iar procesul de votare merge foarte bine", a declarat, duminică, la Paris, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

Şeful diplomaţiei a precizat: "Cei care doresc să vină la Paris ca să voteze, mă refer inclusiv la mine, trebuie să înţeleagă foarte bine că, având în vedere dorinţa mare a celor care sunt aici de a vota, orice om care vine de acasă, unde putea vota foarte bine, la Paris, ca să voteze, privează, de fapt, un alt român din comunitate de dreptul de a-şi exercita votul".

Meleşcanu a afirmat că, din calculele făcute, ar putea să voteze toţi cei care se prezintă la vot. "Dacă în 2009, cu cinci ştampile, au votat la Paris, într-o singură secţie de votare, 3.800 de oameni, astăzi, prin măsurile organizatorice care s-au luat, două secţii de votare, 14 ştampile, comisiile sunt complete, ar trebui să ajungem undeva până pe la 10.000 de oameni, fără nici un fel de probleme. Sperăm ca toată lumea să-şi poată exprima dreptul de vot", a subliniat el.

Întrebat dacă o să se întâlnească cu oamenii, Meleşcanu a răspuns afirmativ. "Vreau să mă întâlnesc şi cu oamenii, în special cu observatorii, care cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă oamenii", a spus el.

Întrebat dacă este surprins de numărul mare de oameni care au venit de dimineaţă să voteze, Teodor Meleşcanu a declarat: "Da, şi mi-am dat seama cât de eficient este mesajul pe care l-am transmis şi eu de la Bucureşti, dar şi ambasada de aici, pe toate reţelele de socializare, pentru că are un impact deosebit. Este un număr impresionat de mare. Sunt mai mulţi la ora actuală decât erau în turul I, în seara zilei când s-au petrecut problemele legate de imposibilitatea pentru unii de a-şi exercita dreptul de vot".

Meleşcanu a mai spus că "funcţionarea cu noile măsuri" la secţiile de la Paris este "ireproşabilă".

Întrebat dacă are informaţii de la celelalte secţii din diaspora, Teodor Meleşcanu a spus că nu a intrat încă în legătură cu acestea. "Tocmai de aceea mă duc acasă, pentru a supraveghea în continuare procesul de votare", a mai spus şeful diplomaţiei.

La secţiile de votare de la Paris, cozile s-au format încă înainte de deschiderea urnelor. În jurul orei 10:00, potrivit unor martori oculari erau deja 3.000 de persoane care aşteptau la secţia de la Ambasadă.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, Meleşcanu a făcut apel "către cetăţenii români care votează în străinătate, ca în măsura posibilului să se prezinte la alegeri începând cu primele ore ale dimineţii pentru a evita aglomerarea".

La cele două secţii de vot din Paris s-au înregistrat la primul tur al prezidenţialelor cele mai mari probleme, mii de oameni nereuşind să voteze. Aceştia au încercat să pătrundă în Ambasadă, iar forţele franceze de ordine au fost chemate pentru a supraveghea situaţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici