Alunecare de teren în Bistriţa, în urma defrişărilor: două case, în pericol de evacuare; o porţiune dintr-un drum judeţean, afectată

Două case din Bistriţa ar putea fi evacuate, după ce terenul a luat-o la vale din cauza unor defrişări şi a afectat chiar şi o porţiune dintr-un drum judeţean. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud monitorizează situaţia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

823 afișări
Imaginea articolului Alunecare de teren în Bistriţa, în urma defrişărilor: două case, în pericol de evacuare; o porţiune dintr-un drum judeţean, afectată

Alunecare de teren în Bistriţa, în urma defrişărilor: două case, în pericol de evacuare; o porţiune dintr-un drum judeţean, afectată

Autorităţile din Bistriţa-Năsăud monitorizează o alunecare de teren, care a avut loc sâmbătă, pe un deal din municipiul Bistriţa, unde o porţiune de 250 de metri de teren a alunecat şi a afectat Drumul Judeţean 173, după ce în zonă au fost efectuate defrişări. Două locuinţe ridicate în zonă sunt în pericol să fie evacuate.

Deocamdată autorităţile au curăţat vegetaţia periculoasă, au balizat zona şi monitorizează alunecările de teren, urmând să decidă dacă se impune evacuarea oamenilor.


Primele cercetări la faţa locului au arătat faptul că zona în care s-a produs alunecarea de teren a fost iniţial împădurită şi ulterior a fost defrişată pentru amenajarea unei noi construcţii.

“Am constatat că terenul alunecă, dar ne putem da seama deocamdată din ce cauză. Aşteptăm să vină un expert să facă o serie de verificări şi măsurători. Întotdeauna, dacă nu ai copaci care să ţină un teren, acesta poate să alunece. Nu ştim cine a lucrat în această zonă, dacă are autorizaţie de construire, vom face verificări. Se va face o adresă către Prefectură iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va desemna o comisie care să stabilească măsurile care trebuie luate”, a declarat şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Bistriţa-Năsăud, Constantin Hada.



Pompierii militari şi voluntari au degajat de copacii şi vegeraţia de pe porţiunea de drum în care s-a produs alunecarea de teren, zona fiind monitorizată şi balizată pentru a nu pune în pericol circulaţia rutieră.

“Este o alunecare de teren pe apoximativ 250 de metri. A fost informat Comitetul Local şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. S-a discutat cu toţi cetăţenii din zonă ca în cazul în care se mai mişcă terenul să ia toată măsurile pentru a putea fi evacuaţi în timp scurt. Nu putem spune câte case sau în pericol, experţii urmează să stabilească acest lucru. Nu ştim încă cât este de extinsă alunecarea de teren pe falie şi în ce direcţie va merge aceasta. Autorităţile au fost informate şi sperăm în scurt timp să fie soluţionate şi luate măsuri de remediere”, a declarat reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, lt. col. Grigore Spânu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici