An jubiliar pentru Patriarhia Română: 320 de ani de la tipărirea Bibliei în limba română

Patriarhul Daniel, în Pastorala Învierii Domnului, afirmă că anul acesta se împlinesc 320 de ani de la tipărirea Bibliei în limba română, în 1688 la Bucureşti, fiind an jubiliar pentru Patriarhia Română, iar în rugăciuni nu trebuie uitaţi "fraţii din străinătate".

96 afișări
Imaginea articolului An jubiliar pentru Patriarhia Română: 320 de ani de la tipărirea Bibliei în limba română

An jubiliar pentru Patriarhia Română: 320 de ani de la tipărirea Bibliei în limba română

"Să nu uităm în rugăciunea şi iubirea noastră pe fraţii noştri din străinătate, îndeosebi pe cei ce se aflaţi departe de România. Să folosim timpul Sfintelor Paşti pentru a întări comuniunea de iubire între părinţi şi copii, între soţi şi soţii, între prieteni, între vecini, să căutăm pacea cu toţi şi sfinţenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnu", se arată în mesajul PF Daniel la Praznicul Învierii Domnului, Pastorală publicată pe site-ul Patriarhiei şi transmisă bisericilor ortodoxe.

În Pastorală se notează faptul că prezenţa lui "Hristos Cel Înviat în Biserică şi în lume" este una "tainică, spirituală, care nu izbeşte privirile şi nu constrânge fizic sau moral, pentru că Hristos-Domnul respectă libertatea de a-L primi sau refuza".

"Prezenţa lui Hristos Cel Înviat se invocă în rugăciune. Când spunem: Doamne, ajută-mă; Doamne, miluieşte-mă; Doamne, fii cu mine; Doamne, scapă-mă; Doamne, mântuieşte-mă - toate aceste expresii pe care le-am învăţat din Evanghelia lui Hristos sunt chemări ale lui Hristos în sufletul, în viaţa noastră şi în activitatea noastră, întrucât prezenţa Lui se oferă, dar nu se impune", se arată în text.

Totodată, Pastorala face referire la "pacea cerească", adusă în preajma sărbătorilor pascale, acea "pace a împăcării omului cu Dumnezeu, puterea biruinţei asupra păcatului şi a morţii, puterea iubirii jertfelnice, care îi ajută să treacă prin necazurile, ispitele şi încercările vieţii pământeşti".

"În paginile Scrisorii Pastorale, când am subliniat importanţa prezenţei mântuitoare a lui Hristos Cel Înviat în Biserică, am adus mai ales mărturii din Sfânta Scriptură şi din Sfânta Liturghie, îndeosebi pentru că anul acesta 2008 este, în Patriarhia Română, Anul jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii, când aniversăm 320 de ani de la tipărirea Bibliei de la Bucureşti (1688), prima ediţie integrală a Sfintei Scripturi în limba română, şi 500 de ani de la tipărirea primului Liturghier ortodox, şi anume Liturghierul slavon apărut la Târgovişte în anul 1508", arată Patriarhul Daniel.

Sâmbătă noaptea, Patriarhul Daniel va oficia Slujba de Înviere, pe un podium amenajat în faţa Reşedinţei Patriarhale, urmând ca, după oficierea momentelor liturgice specifie Învierii, să se retragă în paraclisul patriarhal pentru a asista la Sfânta Liturghie. La miezul nopţii sunt aşteptaţi să participe, ca în fiecare an, aproximativ 7.000 de credincioşi.

PF Daniel va oferi credincioşilor lumină din candela aflată în paraclisul patriarhal, va citi Sfânta Evanghelie şi va adresa salutul pascal tuturor credincioşilor ortodocşi. Acest moment va dura între 30 şi 45 de minute. După acest momenmt, PF Daniel va participa la Sfânta Liturghie în paraclisul cu hramul «Sfântul Gheorghe», din Reşedinţa Patriarhală.

După prima parte a Slujbei de Înviere, care va fi oficiată de PF Daniel, pe podiumul din faţa Reşedinţei Patriarhale, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de PS Ciprian Câmpineanul, în Catedrala Patriarhală.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici