Analiză: Lipsa acută de locuri în ATI nu se confirmă în realitate

  • Raed Arafat a declarat vineri că în spitalele din Capitală nu mai sunt locuri la ATI
  • Spitalul modular ridicat de Dăruieşte Viaţă vine însă cu o capacitate de 38 de locuri în plus pentru pacienţii cu Covid, în Capitală
  • Nelu Tătaru: Avem 2.000 de paturi de terapie intensivă în 226 de spitale de fază 1, fază 2 şi suport Covid
26929 afișări
Imaginea articolului Analiză: Lipsa acută de locuri în ATI nu se confirmă în realitate

Raed Arafat Foto: Mediafax

A fi sau a nu fi full la ATI în Capitală? Iniţial ai aflat de la Raed Arafat că în spitalele din Bucureşti nu mai erau, vineri, locuri la ATI. Sâmbătă, ai aflat altceva. Că avem un spital modular nou-nouţ situat în curtea Spitalului Elias, construit datorită oamenilor inimoşi de la Dăruieşte Viaţă, din donaţii. Chiar de marţi, va primi primii pacienţi.
 
38 de paturi cu gaze medicale pentru fiecare în parte, împărţite astfel încât să acopere toate stadiile de boală, centrală de tratare a aerului, circuite atent gândite, sunt câteva dintre dotările moderne pe care nu le mai găseşti în altă parte de ţară. 
 
„În acest spital nu sunt întâlnite infecţiile nosocomiale, renumitele infecţii nosocomiale din secţiile de terapie intensivă din spitalele vechi, din România. Un alt mare avantaj al acestui spital este că el va putea fi transformat apoi într-un spital de arşi sau într-o secţie de terapie intensivă sau în orice alt fel de secţie, modificând circuitele existente”, a explicat Carmen Uscatu, fondator Dăruieşte Viaţă. 
 
În ajutorul medicilor de la Elias vor veni şi alţi 4 anestezişti şi 8 asistente prin detaşare sau voluntariat, cel mai probabil de la spitale care nu sunt atât de încărcate precum spitalul Elias.
 
Legat de acest aspect, dr. Mugur Ardelean, managerul Spitalului Elias, a spus: „Ca să putem face faţă atât urgenţelor care accesează Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, cât şi spitalului modular, trebuie să primim ajutor de resurse umane din partea spitalelor care sunt mai puţin încărcate decât un spital Universitar de Urgenţă”. 
 
După ce a văzut spitalul modular, premierul Orban a spus că şi la Institutul Matei Balş, şi la Victor Babeş, se poate suplimenta numărul de locuri în ATI.
 
În plus, în Bucureşti sunt, în total, 45 de unităţi sanitare, iar în multe dintre ele există capacitate ATI, cu ajutorul căreia s-ar putea degreva măcar o parte din activitatea intensă din cele 6 spitale de linia 1, 2 şi suport Covid din Capitală. 
 
Ministrul Sănătăţii a vorbit astăzi şi despre aproape 2.000 de paturi de terapie intensivă în peste 200 de spitale din ţară, toate pentru pacienţii Covid.  În zonele unde secţiile de ATI sunt supraîncărcate, precum Ploieştiul sau Galaţiul, au ajuns deja unităţi mobile de ATI.
 
„La nivel naţional avem aproape 4.000 de paturi de terapie intensivă. În cele 226 de spitale care sunt fază 1, fază 2 şi suport COVID sunt în jur de 2000, 1927 de paturi de terapie intensivă”, a declarat Nelu Tătaru. 
 
Mai multă coordonare la nivel de management medical nu ar strica, pentru că soluţiile nu s-au epuizat. Iar noi le putem da medicilor cel mai important ajutor astfel încât să  nu epuizeze resursele existente: să respectăm cu stricteţe regulile de igienă şi distanţare. Mai multe cazuri raportate zilnic înseamnă presiune şi mai mare pe ATI!
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici