Ancheta privind diplomele false, încheiată săptămâna aceasta

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a anunţat, miercuri, că ancheta privind diplomele false de bacalaureat va fi finalizată în această săptămână, iar săptămâna viitoare vor fi prezentate rezultatele şi propunerile către autorităţile abilitate, catalogând falsurile descoperite drept "ordinare".

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Ancheta privind diplomele false, încheiată săptămâna aceasta

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei (Imagine: Mediafax Foto)

"Ne apropiem de finalizarea anchetei. Cel mai târziu săptămâna viitoare vom organiza o conferinţă de presă în care vom prezenta rezultatele, cu propuneri către autorităţile abilitate, pentru că noi putem să ne încadrăm în măsurile noastre în atribuţiunile pe care le avem, referitor la mediul academic. Aici este vorba despre intervenţia Procuraturii, justiţiei, care trebuie să dea pedepsele maximale. Justiţia şi instituţiile abilitate trebuie să-şi facă datoria", a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la Comisia de învăţământ din Senat.

Ea a mai spus că falsurile sunt tipărite pe hârtie fără elemente de securizare, încadrându-se la categoria "falsuri ordinare".

"Am constatat că vorbim despre falsuri ordinare. Există o mare diferenţă între hârtia pe care noi tipărim diplomele adevărate, hârtie care are elemente de secretizare şi această hârtie care încearcă să reproducă, dar evident nu are aceste elemente de securizare", a mai afirmat Andronescu.

De asemenea, ministrul Educaţiei a mai arătat că MECI nu poate acţiona decât în plan academic, anulând diplomele false.

"Noi, din punct de vedere al ministerului, verificăm toate acele structuri care au fost desfiinţate prin hotărâri de Guvern în 2001 şi 2002. Sunt 37 de foste universităţi care ar fi trebuit să fie lichidate în 2005 şi 2006. Din păcate, ele au continuat să producă falsuri academice, aşa zis academice. Noi propunem univesităţilor care au elaborate diplomele să anuleze aceste diplome, pentru că au în spate diplome de bacalaureat false", a conchis Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, în urmăm cu o săptămână, la audierea sa în Comisia pentru învăţământ, că numărul real de diplome false eliberate nu este de 15.000, aşa cum s-a vehiculat iniţial, ci de 300-400 de diplome, "dar este absolut grav".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici