Angajări pe şpagă în pandemie, la Ambulanţa Neamţ: sume de până la 10.000 de euro pentru un post

Persoane din conducerea Ambulanţei Neamţ au fost trimise în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi cerut sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca în urma susţinerii unui examen pentru angajare să declare candidaţii admişi.

517 afișări
Imaginea articolului Angajări pe şpagă în pandemie, la Ambulanţa Neamţ: sume de până la 10.000 de euro pentru un post

Angajări pe şpagă în pandemie, la Ambulanţa Neamţ: sume de până la 10.000 de euro pentru un post

DNA a făcut cercetări cu privire la modalitatea prin care 22 de persoane au reuşit să ocupe, pe o perioadă nedeterminată, posturi de personal sanitar şi sanitar auxiliar în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Neamţ şi a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui DAn Dorin Morenciu, la data faptei manager general interimar al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (22 acte materiale). În stare de libertate au fost trimişi în judecată Mihaiela Cojocariu, la data faptei reprezentant al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi membru în comisia de examinare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, Elena Preda, la data faptei asistentă şefă în cadrul SAJ Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată şi Ionuţ Doarbeş, la data faptei angajat în cadrul SAJ Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Magdalena Epanu, Iuliana Ciobanu, Aurel Lupu, Cristian Movilă, Constantin Cristescu, Ioana-Cătălina Rascarache, Daniela Alexa, Mihai Sebastian Vrînceanu, Ciprian Constantin Jigău, Ioan Trăscăoanu-Stoian, Luiza Mariana Pîntea, Octavian Marele, la data faptelor angajaţi în cadrul SAJ Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 2 – 18 mai 2022, SAJ Neamţ a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuţie, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1168/2022.

„În aceste împrejurări, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menţionată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena şi Rozoschi Maria Luminiţa (aceasta din urmă fiind desemnată şi preşedintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (trimise în judecată în prezenta cauză) sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro (în total 125.000 euro) şi ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menţionat mai sus. Aşa cum am precizat mai sus, concursul viza angajarea pe o perioadă nedeterminată, a personalului sanitar şi sanitar auxiliar care ocupase fără concurs posturi de execuţie, pe o perioadă limitată, în timpul stării de alertă. În contextul precizat mai sus, la data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin ar fi primit pe o stradă din municipiul Piatra Neamţ, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro (pentru nouă persoane), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, arată DNA.

DNA precizează că, independent de înţelegerea avută iniţial cu Dan Dorin Morenciu, inculpata Elena Preda ar fi pretins şi primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro/persoană şi nu 5.000 de euro aşa cum se stabilise iniţial.

„În aceeaşi zi, din diferenţa de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminiţa, în incinta SAJ Neamţ, iar suma de 6.000 de euro şi-ar fi însuşit-o în totalitate. În aceeaşi manieră, ar fi procedat şi ceilalţi doi intermediari Andronache Gladior şi Rozoschi Maria Luminiţa care, după ce i-ar fi remis, în interiorul unei pensiuni din municipiul Piatra Neamţ, inculpatului Morenciu Dan Dorin partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărţit între ei diferenţa rămasă de 16.000 euro (Rozoschi Maria Luminiţa – 5.500 euro, Andronache Gladior – 10.500 euro). În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfăşurării examenului, inculpaţii Andronache Gladior şi Rozoschi Maria Luminiţa ar fi remis inculpaţilor Cojocariu Mihaiela şi Cojocariu Lucian Georgian, membri în comisia de examinare, câte 1.500 euro”, potrivit DNA.

Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toţi cei 22 de candidaţi au fost declaraţi admişi în condiţiile în care mulţi dintre ei, nu ar fi dovedit că au avut cunoştinţele necesare promovării examenului, arată DNA.

În acest caz s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamţ cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei 13 inculpaţi, angajaţi ai SAJ Neamţ şi candidaţi la concurs: Rozoschi Maria Luminiţa, Andronache Gladior, Afloarei Petronela Larisa, Balan Alin-Bogdan, Butnariu Ilie, Cojocariu Lucian Georgian, Dogariu Cristina, Iacob Ana-Maria, Iftime Ioan Răzvan, Macovei Luminiţa, Matei Neculai Victor, Mihăilă Petru şi Oglinzanu Mihai-Marius, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de dare şi luare de mită, comise în forma autoratului şi a complicităţii.

Potrivit DNA, în prezenţa apărătorilor aleşi, cei 13 inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an şi 6 luni şi 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici