ANM: Cod portocaliu în 32 judeţe şi 42 de grade în week-end

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a avertizat, joi, Prefecturile din alte zece judeţe ale ţării că sâmbătă şi duminică vremea va fi caniculară iar temperaturile ar putea atinge chiar şi 42 de grade.

3 afișări
Imaginea articolului ANM: Cod portocaliu în 32 judeţe şi 42 de grade în week-end

ANM: Cod portocaliu în 32 judeţe şi 42 de grade în week-end

Avertizarea cu cod portocaliu a fost extinsă, începând de joi, şi pentru zonele joase din alte 13 judeţe, unde vor fi înregistrate temperaturi de 39-40 grade Celsius în perioada 19-20 iulie, a declarat, la Guvern, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Cele 13 judeţe avertizate joi cu cod portocaliu sunt Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău şi Neamţ.

Pentru perioada 21-22 iulie, codul portocaliu va fi extins la nivelul tuturor judeţelor, a precizat ministrul.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a avertizat, joi, prefecturile din alte zece judeţe ale ţării că sâmbătă şi duminică vremea va fi caniculară, iar temperaturile ar putea atinge chiar şi 42 de grade.

Acestea se alătură celorlalte 21 judeţe şi municipiului Bucureşti, avertizate anterior cu codul portocaliu pentru zilele de joi şi vineri. Meteorologii spun că vremea se va menţine excesiv de caldă, de joi până duminică, în toate aceste judeţe, iar indicele temperatură-umezeală "va depăşi" pragul critic de 80 de unităţi.

Cele 31 de judeţe care au primit codul portocaliu sunt Satu Mare, Arad, Timiş, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Constanţa, Tulcea, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău şi Neamţ, dar şi municipiul Bucureşti.

În toate acestea, în perioada 19-22 iulie (de joi până duminică) "se vor înregistra pe arii extinse valori de temperatură de 39-40 de grade Celsius şi, izolat, 41-42 de grade Celsius", susţin meteorologii.

Meteorologii anunţă că valul de caldură este posibil să persiste şi la începutul săptămânii viitoare "în cea mai mare parte a ţării".

Ministrul Sănătăţii a recomandat ca programul de lucru cu publicul al instituţiilor să se desfăşoare între orele 07.30-11.00 şi 17.00-20.00, iar lucrul cu publicul să fie sistat între 11.00 şi 17.00, reguli care să fie aplicate în această perioadă şi angajaţilor instituţiilor.

El a anunţat totodată că a fost încheiat un protocol cu Colegiul Farmaciştilor, în baza căruia toate farmaciile din ţară, dotate cu aer condiţionat, devin spaţii în care se organizează puncte de prim-ajutor şi în care oamenii pot intra să se răcorească. La rândul lor, cabinetele medicilor de familie cu instalaţii de aer condiţionat vor fi folosite ca puncte de prim-ajutor pentru cetăţeni.

Nicolăescu a precizat că nicio persoană nu a decedat, joi, din cauza caniculei şi a cerut autorităţilor de sănătate publică şi prefecturilor să trateze cu multă atenţie modul în care se face raportarea acestor cazuri, nemulţumit că decesele survenite din alte cauze au fost raportate ca rezultat al temperaturilor ridicate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici