ANPC a dat iama într-o piaţă din Sectorul 5: 11 firme, oprite temporar de inspectori

Aceştia au găsit frigidere şi camere de frig murdare, cântare neverificate, dar şi produse cosmetice care conţin o substanţă periculoasă puse în vânzare.

99 afișări
Imaginea articolului ANPC a dat iama într-o piaţă din Sectorul 5: 11 firme, oprite temporar de inspectori

ANPC a dat iama într-o piaţă din Sectorul 5: 11 firme, oprite temporar de inspectori

Potrivit unui comunicat al ANPC, inspectorii au făcut joi 46 de acţiuni de control într-o piaţă şi într-un complex comercial din sectorul 5 al Capitalei.

În urma acţiunilor, comisarii au aplicat 27 de amenzi în valoare de 290.000 lei, 10 avertismente, au oprit definitiv de la vânzare produse neconforme în valoare de peste 130.000 lei şi au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru 11 operatori economici.

Principalele abateri constatate sunt: schimbarea stării termice a produselor, folosirea unor frigidere şi camere de frig neigienizate, folosirea unor cântare fără verificare metrologică, comercializarea unor produse alimentare fără etichete, Vânzarea peştelui necongelat cu deficienţe de prospeţime, depozitarea produselor alimentare direct pe paviment, folosirea unor materii prime expirate, neafişarea preţului produselor expuse la vânzare, vânzarea unor produse textile sau cosmetice fără informaţiile traduse în limba română sau vânzarea unor produse cosmetice care conţin substanţa periculoasă Buthylphenyl Methylpropyonal, notificată ca fiind interzisă pe sistemul de alertă rapidă al UE pentru produse nealimentare, Rapex.

„Lucrăm la un proiect ce mi se pare fundamental. Dorim ca, în urma acţiunilor de control, să atribuim note celor verificaţi. În acest sens, lucrăm la un barem similar cu cel cu care suntem familiarizaţi din timpul şcolii. Vom comunica fişele de control public, pentru a fi asumate de către toţi operatorii economici. La sfârşitul acţiunii de verificare conform algoritmului stabilit, vom lipi pe uşile de acces în spaţiul controlat un abţibild cu nota dată comerciantului, conform acestui barem. Sistemul există şi în alte ţări şi nu este o redescoperire a roţii sau a apei calde. În Statele Unite ale Americii, această formă de transparenţă ajută consumatorii să ştie de unde să cumpere sau nu. Iată că, în cadrul acestei acţiuni, mulţi dintre cei verificaţi ar fi rămas corigenţi sau chiar repetenţi la purtare.
La acest moment, ne ajută presa şi online-ul, dar nu toţi consumatorii au acces la aceste surse de informaţii. Toţi intră, însă, pe uşa pe care, curând, va fi un abţibild ce va asta acolo măcar şase luni, cu nota dată”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
piaţa rahova,
anpc,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici