ANSVSA anunţă două noi cazuri de pestă porcină în Ilfov

Preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că au fost depistate două noi focare de pestă porcină africană în localitatea Tunari, din judeţul Ilfov, iar la nivelul localităţilor afectate se menţin filtrele dezinfectoare rutiere şi cele din exploataţii.

2590 afișări
Imaginea articolului ANSVSA anunţă două noi cazuri de pestă porcină în Ilfov

„Astăzi am prezentat rezultatele Grupului Naţional de Experţi cu privire la ultimul set de măsuri care se doresc a fi luate în vederea prevenirii extinderii Pestei Porcine Africane în România. Astfel, s-a recomandat menţinerea filtrelor de control rutiere ca fiind necesare pentru a putea face verificări în trafic pentru încercările sau tentativele de a scoate din zonele de restricţie animale vii, carne şi produse din carne”, a declarat preşedintele ANSVSA.

„De asemenea, s-a propus de către Grupul Naţional de Experţi scoaterea filtrelor dezinfectoare rutiere şi menţinerea filtrelor dezinfectoare la nivelul exploataţiilor afectate. Desigur că la solicitarea CNCB-ului se pot menţine anumite filtre dezinfectoare rutiere acolo unde se consideră strict necesare”, a mai adăugat oficialul.

Potrivit preşedintelui ANSVSA, „s-a menţinut recomandarea cu privire la avizul interjudeţean unitar pentru a putea gestiona într-un mod cât de poate de unitar şi eficient transferul atât a animalului viu cât şi a produselor dintr-o entitate teritorială în alta”.

„Bineînţeles că intensificăm eforturile noastre, numai că filtrele rutiere au un demers pe etape. În momentul în care zonele circumscrise afectate de focare erau destul de largi. Aşa cum spuneam, între timp s-a hotărât la nivelul CNSSU să se instituie filtre în localităţile afectate. Tocmai pentru a fi cât mai aproape de focare. Deci am restrâns practic această zonă de supraveghere şi de filtrare cât mai aproape de focar şi tocmai pentru a limita o extindere a acestora. Ne-am apropiat şi mai mult de focarele extinse în localităţi”, a mai adăugat Brănescu.

Preşedintele ANSVA a prezentat situaţia la zi, spunând că au fost confirmate două noi focare în localitatea Tunari di Judeţul Ilfov.

„În acest moment sunt afectate 10 judeţe. În total până în acest moment au fost eliminaţi 123.412 porci. În zona de nord-vest prezenţa virusului a fost confirmată în 13 localităţi, fiind ucişi 1.200 de porci domestici şi 15 porci mistreţi”, a declarat Brănescu.

„În zona de sud-est a României, boala a fost confirmată în 153 de localităţi din Tulcea, Constanţa, Galaţi, Călăraşi, Brăila. Au fost ucişi în total 48.771 de porci domestici (...) şi 25 de porci mistreţi.
În Satu Mare au fost 6 focare în gospodariile populaţiei şi 10 cazuri de porci mistreţi. În judeţul Bihor 28 de cazuri de porci. În judeţul Sălaj nu avem focare în gospodariile populaţiei, aici avem patru cazuri la mistreţi. În Tulcea, cel mai afectat judeţ, 544 de focare, dintre care 500 pe lângă gospodariile populaţiei. (...) Brăila au fost 34 de focare în gospodarii şi şase în complexe comerciale. Constanţa -54 de focare în gospodariile populaţiei. Ialomiţa - 94 de focare în gospodariile populaţiei şi două cazuri la mistreţi. În Galaţi sunt doua focare în gospodării. În judeţul Ilfov sunt patru focare (..). În judeţul Călăraşi nu au fost focare”, a mai adăugat preşedintele ANSVSA.

Întrebat dacă se ştia de pesta porcina încă din iulie 2017 de ce nu s-au pus filtre la vama (ca să nu intre produse infectate), Geronimo Brănescu a precizat că „s-a intrat prin trafic ilegal de produse, iar noi am identificat produse gospodăreşti necertificate sanitar-veterinar care aveau pestă porcină africană introduse ilegal în România. A fost introdus ilegal prin vamă, nedeclarate. Se fac controale autorizate dar nu le-au putut identifica. (...) Am identificat întotdeauna boala la frontiera României, şase km în Nord. Autoritatea statului a avut reacţie imediată. Ce-am fi făcut dacă am fi găsit-o în mijlocul ţării, ca în alte state? Atunci a reacţionat autoritatea şi a implementat măsuri.

Întrebat dacă au fost deschise dosare penale pentru persoanele care adus ilegal carne infectată cu pesta porcină, Raed Arafat a precizat că „din primele informaţii pe care le am la nivelul ministerului da, au fost deschise dosare penale pentru cei care au încălcat regulile impuse”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici