ANSVSA: Termenul limită pentru microciparea câinilor, 1 ianuarie 2015, ar putea fi prelungit

Termenul până la care trebuie microcipaţi câinii, 1 ianuarie 2015, ar putea fi prelungit, la solicitarea proprietarilor din toate judeţele şi a organizaţiilor profesionale ale medicilor veterinari, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

2911 afișări
Imaginea articolului ANSVSA: Termenul limită pentru microciparea câinilor, 1 ianuarie 2015, ar putea fi prelungit

ANSVSA: Termenul limită pentru microciparea câinilor, 1 ianuarie 2015, ar putea fi prelungit (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Avem numeroase semnale din ţară, de la proprietarii de animale, că termenul de 1 ianuarie 2015 este nerealist, în special în mediul rural, unde populaţia are resurse financiare limitate. Intenţia noastră a fost să identificăm toţi câinii cât mai curând, pentru prevenirea abandonului, dar cifrele arată că este imposibil să putem realiza acest deziderat la finele acestui an", a spune preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, citat într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

ANSVA reaminteşte, în acest context, că la 1 noiembrie 2014 a fost demarată campania de vaccinare antirabică a câinilor din gospodăriile populaţiei la nivel naţional, care presupune nu doar imunizarea patrupedelor, ci şi identificarea şi înregistrarea lor, ca parte a strategiei de gestionare a întregii populaţii canine din România.

"În conformitate cu prevederile Ordinului nr. 29 din 25 februarie 2014, acţiunea de vaccinare antirabică este obligatorie şi va fi efectuată doar la câinii identificaţi prin microcipare şi însoţiţi de carnet de sănătate. Urmare a solicitărilor propietarilor de câini din toate judeţele dar şi a organizaţiilor profesionale ale medicilor veterinari, în cadrul ANSVSA, a fost convocat un grup de lucru având ca temă vaccinarea antirabică profilactică la câini precum şi prelungirea datei până la care este obligatorie microciparea câinilor", se mai arată în comunicat.

Potrivit ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 1/2014, data limită stabilită pentru microciparea câinilor este 1 ianuarie 2015. Până în noiembrie, au fost însa identificaţi şi înregistrati doar 180.000 de câini, astfel că grupul de lucru va lua în discuţie oportunitatea prelungirii datei limită pentru microciparea câinilor, luând în considerare "toate aspectele tehnice şi legale, inclusiv impactul provocat de suspendarea aplicării HG nr. 1059/2013 privind normele", mai precizează ANSVSA.

Acţiunea de vaccinare antirabică, ale cărei costuri sunt suportate de la bugetul de stat, este obligatorie şi va fi derulată până la sfârşitul lui februarie 2015.

La sfârşitul lunii iunie, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat, la cererea organizaţiei Vier Pftoten, normele de aplicare a Legii câinilor fără stăpân, instanţa motivând că acestea contrazic actul normativ în ceea ce priveşte persoanele juridice cu care autorităţile locale pot încheia contracte pentru gestionarea problemei maidanezilor. Guvernul a contestat decizia, la instanţa supremă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici