Antal Arpad: Nu e normal ca maghiarii din România să înveţe în limba lor pe banii Guvernului ungar

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declară că nu i se pare "normal" ca maghiarii din România care vor să înveţe în limba maternă să aibă această posibilitate doar pentru că Guvernul din Ungaria alocă, din impozitele strânse de la cetăţenii ungari, bani în acest scop.

543 afișări
Imaginea articolului Antal Arpad: Nu e normal ca maghiarii din România să înveţe în limba lor pe banii Guvernului ungar

Antal Arpad (Imagine: Vargyasi Levente/ Mediafax Foto)

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat marţi, cu ocazia anunţului potrivit căruia Universitatea Sapientia va avea o filială în municipiu, că Guvernul Ungariei sprijină financiar înfiinţarea şi funcţionarea unor instituţii în Transilvania, dar nu i se pare normal ca maghiarii care vor să înveţe în limba maternă să aibă această posibilitate doar datorită Ungariei.

"Ca maghiar din Transilvania, ca cetăţean român, îmi este greu de acceptat că, în timp ce noi, maghiarii, ne plătim impozitele în România, Guvernul Ungariei, pe banii contribuabililor ungari, înfiinţează instituţii în Transilvania", a spus primarul din Sfântu Gheorghe.

În opinia acestuia, "nu este normal" ca în anul 2013 maghiarii din România să aibă posibilitatea să înveţe în limba maternă cu sprijinul Ungariei, în condiţiile în care îşi plătesc impozitele în România.

Marţi, secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei Nemeth Zsolt a aşezat, în mod simbolic, o piatră de temelie în zona în care va fi construit, în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Covasna din municipiul Sfântu Gheorghe, un complex rezidenţial pentru medici.

Totodată, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Universitatea "Sapientia" va avea în oraş o filială, din anul 2014, în cadrul acesteia urmând să funcţioneze secţiile agronomie şi silvicultură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici