Aproximativ 10.000 de credincioşi, aşteptaţi să participe la slujba de Bobotează de la malul mării

Aproximativ 10.000 de persoane sunt aşteptate, marţi, de Bobotează, să participe la slujba de sfinţire a apelor pe care arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, o va oficia pe malul mării, cu această ocazie fiind pregătite şi 130.000 de sticle cu apă sfinţită care vor fi împărţite credincioşilor.

177 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 10.000 de credincioşi, aşteptaţi să participe la slujba de Bobotează de la malul mării

Aproximativ 10.000 de credincioşi, aşteptaţi să participe la slujba de Bobotează de la malul mării (Imagine: Adrian Boioglu/Mediafax Foto)

Festivităţile prilejuite de Botezul Domnului au început încă de luni, când, de la ora 06.00, IPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, iar după ora 08.00, în prezenţa câtorva sute de credincioşi, şi slujba de Sfinţire Mare a apei.

Apa a fost adusă în cisterne ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ”Dobrogea”, a fost turnată în butoaie mari din lemn, apoi a fost sfinţită de arhiepiscopul Tomisului.

În cursul zilei, apa sfinţită urmează să fie îmbuteliată în 130.000 de sticle din plastic special pregătite pentru credincioşii constănţeni. Acestea au fost pregătite şi etichetate încă de sâmbătă, cu ajutorul voluntarilor.

Tot luni, IPS Teodosie va merge la Capela ”Sfântul Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, unde va rosti un cuvânt de învăţătură şi le va împărţi deţinuţilor Aghiasmă Mare, după care va fi prezent şi la Schitul ”Podromiţa”, situat lângă localitatea Hârşova, care are ca hram secundar ”Botezul Domnului”. De aici preoţii şi credincioşii vor pleca în procesiune până pe malul Dunării, unde va fi săvârşită slujba de Sfinţire Mare a apei, apoi arhiepiscopul Tomisului va arunca trei cruci în apele fluviului, de unde vor fi recuperate de tineri curajoşi.

Marţi, de Bobotează, începând cu ora 08.30, la Catedrala Arhiepiscopală va avea loc Sfânta Liturghie oficiată de către IPS Teodosie. După slujbă, în jurul orei 11.30, clerul şi credincioşii vor porni în procesiune spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor. Conform tradiţiei, IPS Teodosie va arunca în apa mării trei cruci ce vor fi recuperate de tineri care vor înfrunta gerul.

Pe faleză vor fi aduse şi cele 130.000 de sticle cu apă sfinţită, care vor fi aranjate în forma crucii Sfântului Andrei, iar după slujbă vor fi împărţite credincioşilor. Tot în cadrul slujbei de la malul mării, arhiepiscopul Tomisului va sfinţi şi apa din mai multe butoaie din lemn, aflate în care trase de boi şi măgari, ce vor pleca apoi în procesiune pe străzile oraşului pentru a împărţi Aghiasma Mare şi celor ce nu vor reuşi să participe la slujba din Portul Tomis.

Măsurile de ordine publică în timpul procesiunilor şi ceremoniilor religioase prilejuite de Bobotează vor fi asigurate de peste 250 de jandarmi de la Inspectoratul Judeţean Constanţa şi de la Gruparea Mobilă ”Tomis“. De asemenea, un pluton de 18 subofiţeri, sub comanda unui ofiţer, va face parte din garda de onoare ce va însoţi procesiunea spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor, conform tradiţiei militare.

Jandarmii vor asigura ordinea publică în timpul manifestărilor religioase, iar la sfârşitul slujbei vor ajuta la împărţirea sticlelor cu apă sfinţită.

Măsuri de ordine publică vor fi luate şi pe traseele din Constanţa pe care vor merge carele cu butoaie cu apă sfinţită, precum şi la procesiunile similare organizate la Mangalia, Medgidia, Cernavodă şi Hârşova. La asigurarea ordinii publice vor participa şi lucrători de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici