Aproximativ 300 de angajaţi de la Azomureş pichetează sediul Prefecturii Mureş

Aproximativ trei sute de angajaţi de la combinatul producător de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş pichetează, miercuri, sediul Prefecturii, ei cerând demisia ministrului Agriculturii şi promovarea urgentă a unui act normativ privind acordarea subvenţiei pentru îngrăşăminte.

9 afișări

Protestatarii sunt sprijiniţi de Cartel Alfa şi CNSLR Frăţia, ei reclamând neacordarea subvenţiei de 400 de lei pe hectar, în cupoane destinate achiziţionării de îngrăşăminte chimice, transmite corespondentul MEDIAFAX..

El cer demisia ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, şi intervenţia statului pentru promovarea în regim de urgenţă a unui act normativ prin care să fie acordată subvenţia pentru achiziţionarea de îngrăşăminte chimice de către fermieri.

Sindicaliştii poartă pancarte cu inscripţiile "Nu cerem decât dreptul constituţional de a munci", "Subvenţionarea agriculturii - promisiune doar în campanie", "Vrem să muncim, nu să cerşim", "Chiar şi în criză e nevoie de alimente româneşti" şi "Fără contribuţia Azomureş, bugetul local va fi în colaps".

Protestatarii spun că subvenţia pe care o cer este practicată în alte ţări ale Uniunii Europene, iar măsura ar putea creşte cu cel puţin 50 la sută cantităţile de cereale recoltate în acest an, iar astfel ar scădea dependenţa de importurile alimentare.

O delegaţie a sindicaliştilor urmează să prezinte revendicările la Prefectură.

Sindicaliştii Centralei Ceres şi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie anunţaseră că vor picheta, miercuri, sediul Guvernului şi prefecturile judeţelor Bacău, Neamţ, Ialomiţa, Teleorman şi Mureş, nemulţumiţi de întârzierea luării măsurilor necesare în agricultură.

Protestele sunt organizate din cauza "tergiversării" de către Guvern a emiterii unui act normativ pentru sprijinirea achiziţionării, de către fermieri, a îngrăşămintelor chimice necesare culturii agricole.

Sindicaliştii "menţin solicitarea de demitere a ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, deoarece consideră că acesta şi instituţia pe care o conduce sunt principalii vinovaţi pentru neacordarea subvenţiilor către fermieri, până la această dată, şi compromiterea anului agricol 2009".

La începutul lunii februarie, Ministerul Agriculturii a anunţat că nu a primit acordul Comisiei Europene pentru acordarea sprijinului.

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie a solicitat Ministerului Agriculturii să prezinte "clar, obiectiv şi detaliat" Comisiei Europene situaţia agriculturii româneşti în contextul crizei economice, pentru ca forul european să accepte acordarea de subvenţii pentru îngrăşăminte chimice.

Membrii Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie a protestat, în luna ianuarie, la Ministerul Agriculturii, solicitând acordarea unui subvenţii de 400 de lei la hectar fermierilor pentru achiziţionarea de îngrăşăminte. Sindicaliştii au anunţat, ulterior, că renunţă la alte acţiuni de protest după semnarea unui protocol pentru acordarea acestei subvenţii, atât cu Ministerul Agriculturii, cât şi cu Ministerul Economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici