Arafat: S-au făcut economii semnificative în urma achiziţiilor centralizate derulate de minister

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat afirmă că în urma achiziţiilor centralizate derulate de Ministerul Sănătăţii - unele finalizate, altele în curs de realizare - s-au înregistrat "economii semnificative", mai ales la medicamente şi materiale sanitare.

62 afișări
Imaginea articolului Arafat: S-au făcut economii semnificative în urma achiziţiilor centralizate derulate de minister

Arafat: S-au făcut economii semnificative în urma achiziţiilor centralizate derulate de minister

Raed Arafat a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că în urma achiziţiilor centralizate derulate de minister s-au făcut economii care vor avea impact pe bugetele alocate, "pentru că banii nu se iau, ci se refolosesc în sistem", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"La combustibil s-a finalizat achiziţia şi avem o economie de şase la sută, sub preţul pompei. La materialele sanitare - acolo e una dintre cele mai mari achiziţii, cu o valoare maximă de 800 de milioane de euro, estimată pe patru ani, şi sunt aproape 700 de articole care se licitează - e în curs de realizare, a fost publicată, acum trebuiau corectate anumite chestii şi repusă, dar e în curs de realizare", a spus Arafat.

El a arătat că la dispozitivele implantabile licitaţia este finalizată şi pentru o mare parte din pachete urmează să se semneze contractele, doar câteva fiind încă în discuţie, iar acolo economia a fost de aproximativ 28 la sută, în general, faţă de preţul maxim estimat de Ministerul Sănătăţii.

"Preţul maxim pus de noi ca preţ maxim era cel mai mic preţ obţinut de la un spital din România. Deci, noi am luat preţurile din spitale, am pus ca preţ maxim al licitaţiei cel mai mic preţ şi sub el, economia e de aproximativ 28 la sută. Economia în general este peste 35 la sută, dacă vreţi să luăm preţul mediu. Iar asta înseamnă mai multe aparate din acestea implantabile, peacemaker-e, stimulatoare, defibrilatoare pentru pacienţi (...) Iar la unele medicamente au fost făcute deja licitaţii naţionale şi au fost obţinute economii semnificative", a spus Arafat.

Acesta a precizat că, în ceea ce priveşte achiziţia de stenturi, trebuie repetată procedura, pentru că specificaţiile din caietele de sarcini nu s-au pus în dezbatere publică, în virtutea principiului transparenţei decizionale, şi puteau să apară "mici probleme care să nemulţumească pe o firmă sau pe alta".

"Însă de atunci, la toate licitaţiile pe care le facem, noi publicăm specificaţiile pe transparenţă, înainte să le publicăm pe e-licitaţie şi acolo vedem dacă sunt comentarii pe ele. De exemplu, la materialele sanitare, foarte multe corecturi s-au făcut după publicarea, timp de o săptămână, pe transparenţă, pe site-ul ministerului şi au fost de ajutor pentru noi. Deci, caietele de sarcini sau specificaţiile nu sunt secrete, în mod normal trebuie să le arăţi, ca să vezi, dacă cineva îţi atrage atenţia că undeva ai făcut o greşeală", a arătat el.

Pe de altă parte, Raed Arafat a mai spus că în acest an va continua înlocuirea maşinilor uzate din sistemul de urgenţă, în urma unei evaluări, se va completa dotarea pe echipamentele de intervenţie la accidente colective şi calamităţi şi că urmează să fie recepţionate oficial ultimele două din cele opt elicoptere regionale, pentru zona Nord-Vest şi, respectiv, Galaţi, care au sosit deja în ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici