ArcelorMittal Galaţi ia în calcul posibilitatea de a trimite angajaţi în şomaj tehnic

Reprezentanţii combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi iau în calcul posibilitatea de trimitere temporară în şomaj tehnic a unora dintre angajaţi, în trimestrul întâi al anului 2009.

18 afișări
Imaginea articolului ArcelorMittal Galaţi ia în calcul posibilitatea de a trimite angajaţi în şomaj tehnic

ArcelorMittal Galaţi ia în calcul posibilitatea de a trimite angajaţi în şomaj tehnic

Potrivit purtătorului de cuvânt al combinatului, Dorian Dumitrescu, decizia va fi luată numai dacă situaţia economică a companiei va impune acest lucru.

"Am informat reprezentanţii salariaţilor asupra posibilităţii ca pe viitor să decidem intrarea temporară, parţială şi prin rotaţie în şomaj tehnic, dacă situaţia de pe piaţă ne va determina să acţionăm în acest fel. În cazul în care vom lua această decizie, angajaţii vor beneficia de protecţia financiară conform legilor în vigoare", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

Conducerea combinatului siderurgic de la Galaţi a anunţat, la jumătatea acestei luni, lansarea unui nou program de disponibilizări la cerere.

În cadrul programului, siderurgiştii care doresc să părăsească unitatea vor primi plăţi compensatorii cuprinse între 10.000 şi 25.000 de lei, la care se adaugă între 6 şi 24 de salarii lunare, în funcţie de vechimea în muncă şi de salariile realizate.

Sindicaliştii susţin că mai bine de o mie de angajati ar fi dispuşi să părăsească platforma siderurgică, încântaţi de compensaţiile materiale care li se oferă.

În prezent, la ArcelorMittal Galaţi lucrează aproximativ 13.700 de angajaţi, jumătate faţă de cât avea combinatul în toamna lui 2001, când a fost preluat de compania anglo-indiană Ispat. Pentru că una din clauzele privatizării prevedea că nu se pot face concedieri timp de cinci ani de la preluarea Sidex Galaţi, cum se numea atunci combinatul, noua conducere le-a oferit compensaţii financiare angajaţilor care doreau să plece de bună voie, în cadrul mai multor serii anuale de autodisponibilizări. Ultima a avut loc la sfârşitul anului trecut, când 640 de siderurgişti au decis să plece de bunăvoie din companie.

În această toamnă, combinatul a închis mai multe secţii de producţie, ca urmare a scăderii cererii de produse din oţel de pe piaţa mondială. Astfel, conform reprezentanţilor sindicali, până în prezent, au fost închise Furnalele nr. 2 şi 5. Până în luna martie 2009, va înceta activitatea la Oţelăria nr. 3 şi Secţia Turnare Continuă nr 3. În Laminorul de Benzi la Rece, zincarea va fi realizată doar în proporţie de 65-70%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici